Подбайте про комфорт: як вибрати пробіотики для підтримки здоров'я кишечника

Коментарi:

Пробіотики – це мікроорганізми, які мешкають у кишечнику і надають на нього позитивний вплив.

Також пробіотиками називають спеціальні препарати, що містять живі культури цих мікроорганізмів. Вживаючи ці препарати, ми можемо позитивно вплинути стан кишечника і здоров'я загалом.

Навіщо організму потрібні пробіотики?

Пробіотики допомагають відновити баланс мікрофлори в кишечнику, що в свою чергу може позитивно впливати на роботу різних систем організму. Прийом пробіотиків рекомендується:

  • для відновлення мікрофлори кишечника,
  • для лікування діареї та її профілактики,
  • для поліпшення роботи кишечника при різних захворюваннях та розладах шлунково-кишкового тракту,
  • для покращення метаболізму,
  • для нормалізації психічного стану та підтримки нормального емоційного фону,
  • для зміцнення імунітету.

Також надходження пробіотиків в організм позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, сприяє зменшенню алергічних реакцій. З іншого боку, на організм позитивно впливає вживання пребіотиків.

Що таке пребіотики і чим вони відрізняються від пробіотиків?

Пребіотики – це продукти, які при попаданні в кишечник сприяють активності та зростанню корисної мікрофлори. Іншими словами, це їжа, яка потрібна мікроорганізмам кишківника.

Насправді це складні вуглеводи, які, потрапляючи в кишечник, під впливом мікроорганізмів розщеплюються на різні коротколанцюгові жирні кислоти. Ці кислоти позитивно впливають на кишечник, дають енергію клітинам товстої кишки, сприяють зменшенню запалення, позитивно впливають на стан місцевого імунітету.

Пробіотики та пребіотики можуть потрапляти в організм із їжею. Джерелами пробіотиків є ферментовані продукти, наприклад, квашена капуста, солоні огірки, кефір, йогурт. Пребіотики присутні у бананах, яблуках, цибулі, часнику, злакових, бобових. Однак досить часто, наприклад, при багатьох порушеннях роботи травної системи, рекомендується приймати ці речовини додатково як аптечні препарати.

На що звертати увагу при виборі пробіотиків

Сьогодні у продажу є різні препарати, що стосуються пробіотиків та пребіотиків. І купити їх можна буквально за кілька хвилин, для цього вам знадобиться інтернет-аптека. Але для того, щоб отримати потрібний результат, важливо правильно вибрати пребіотик та пробіотик, які максимально підходитимуть під ваші потреби.

Щоб пробіотики принесли максимальну користь, слід звертати увагу на такі характеристики:

  • Вид пробіотика. Найчастіше у складі препарату присутні Lactobacillus та Bifidobacterium. Однак можуть бути інші бактерії, різні штами цих бактерій. Це важливо, оскільки різний склад препарату може найкраще підходити для різних станів.
  • Кількість колоній утворюючих одиниць (ДЕЯ). Чим більше ДЕЯ, тим більше бактерій у препараті. Інакше кажучи, тим паче він концентрований. Цей показник теж важливий, тому що для різних завдань можуть бути потрібні різні концентрації мікроорганізмів у препараті.

Правильно вибрати препарати з урахуванням особливостей вашого стану допоможе лікар.