У ЄС запропонували включити армію України до оборонного потенціалу Європи

Коментарi:

Армія та військова промисловість України мають стати частиною оборонних можливостей Європи, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Дивлячись у майбутнє, ми повинні думати про обороноздатність України як частину нашої власної обороноздатності. Ми повинні думати про оборонну промисловість України як частину нашої власної оборонної промисловості», — сказала вона.

За словами фон дер Ляйєн, ЄС уже залучив Україну до підготовки своєї оборонно-промислової стратегії, а в майбутньому країну включать до деяких із європейських оборонних програм.

Фон дер Ляйєн вважає, що військова інтеграція до Європи не лише допоможе задовольнити потреби України в обороні, а й забезпечить сумісність сил та можливостей, а також колективне військово-промислове планування. «Україна – майбутній член Європейського союзу. Тому вона має стати набагато ближчою до нас і в галузі оборони», — наголосила вона.

Глава Єврокомісії нагадала, що наразі в ЄС пройшли підготовку понад 40 тис. українських військових, а країни-члени об'єднання поставили Києву озброєння на 28 млрд євро. Крім того, європейська оборонна промисловість збільшила свої виробничі потужності із випуску боєприпасів на 40%. Фон дер Ляйєн пообіцяла, що до березня ЄС поставить Україні понад 500 тис. артилерійських снарядів, а до кінця року — понад мільйон.

Глава ЄК закликала країни союзу продовжувати підтримувати Україну, у тому числі для захисту майбутнього Європи, і наголосила на важливості зобов'язань у сфері безпеки та зміцнення міжнародної системи, щоб не допустити повторень того, що сталося.

За словами фон дер Ляйєн, Україна та Європа показали, що «готові боротися і платити найвищу ціну» за те, у що вони вірять, і це «був один із найбільших прорахунків» президента Росії Володимира Путіна, коли той вирішив розпочати війну.

Раніше в уряді України повідомили, що обсяги виробництва військово-промислового комплексу країни у 2023 році зросли втричі порівняно з 2022 роком і спрогнозували шестиразове збільшення 2024-го.

При цьому у Києві визнавали, що Росія має всі переваги у війні: вона здатна послати на фронт більше людей, у командній економіці виробляється більше зброї, також їй допомагають Північна Корея та Іран, тоді як українському ВПК заважає бюрократія, а західні союзники Києва скорочують підтримку. через політичні та виробничі проблеми.

Згідно з оцінкою міністра оборони України Рустема Умерова, російські війська перевершують ЗСУ за кількістю боєприпасів у співвідношенні три до одного, а дефіцит зброї в Україні з кожним днем стає дедалі сильнішим. У зв'язку з цим він звернувся до колег із ЄС із закликом прискорити військові постачання. У листі йдеться про те, що Україні необхідні 200 тис. 155-міліметрових боєприпасів на місяць. Наразі ЗСУ можуть використовувати лише 2 тис. снарядів на день по всій лінії фронту завдовжки 1,5 тис. кілометрів.