В українській розвідці піймали кротів ФСБ, – СБУ

Коментарi:

Служба безпеки України знешкодила агентурну мережу військової контррозвідки ФСБ рф.

До неї входили нинішні та колишні співробітники українських спецслужб.

Під час багатоетапної спецоперації затримали п'ятьох учасників групи. Серед них екс-чиновники Головного управління розвідки, Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

«Завданням цієї агентурної мережі була передача агресору розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб'єкти нашої держави», — заявили в СБУ.

Правоохоронці розповіли, що фігуранти мали спільний куратор — співробітник ФСБ, який зараз живе в Криму. Російська спецслужба вербувала їх, зокрема, загрожуючи вбивством сімей; за виконані завдання учасники групи отримували гроші.

За даними слідства, екс-чиновника зовнішньої розвідки завербували ще до повномасштабного вторгнення, коли той був на службі. З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року — і про канали переправлення іноземного озброєння в Україну, кажуть у СБУ.

Також фігурант передавав ФСБ секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС. Усі дані він надавав через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер і особисто звітував резиденту російської спецслужби, а особливо чутливу інформацію — на флешці через контрабандистів із прикордонних районів України, розповіли в СБУ.

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в ГУР, за даними правоохоронців, зливав Росії особисті дані українських захисників.

Інший фігурант, співробітник СБУ, розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загорож поблизу берегової лінії Одеської області.

П'ятьом учасникам агентурної мережі СБУ повідомила про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Їм загрожує довічне ув'язнення.