Верховна Рада на три місяці продовжила військовий стан та загальну мобілізацію в Україні

Коментарi:

Парламент України ще на 90 днів – до 13 травня – продовжив дію військового стану та загальної мобілізації, оголошених після початку повномасштабного вторгнення військ РФ.

Відповідний законопроект, внесений до Верховної Ради президентом Володимиром Зеленським, підтримали 335 із 355 депутатів, 20 не голосували.

Терміни дії військового стану та загальної мобілізації продовжуються в Україні вдесяте.

Під час дії військового стану в Україні за чинним законодавством заборонено проведення президентських, парламентських та місцевих виборів. У березні 2024 року в Україні мали намір провести вибори президента. Наприкінці серпня 2023 року Зеленський заявляв, що має намір знову балотуватися у президенти України, якщо вибори відбудуться наступного року під час війни. Однак на початку листопада Зеленський сказав, що зараз не час готуватись до виборів.

Читайте також Чоловіків з інвалідністю ІІ та ІІІ груп чекає переогляд на придатність до військової служби

На розгляд Верховної Ради внесено підготовлений урядом законопроект, який вносить поправки до закону про мобілізацію. Зокрема, він передбачає зниження планки призовного віку з 27 до 25 років. Також цей документ запроваджує електронні повістки та скасовує строкову службу, замінюючи її базовою загальновійськовою підготовкою. Одну з версій законопроекту, внесену у грудні, відкликали на доопрацювання та повернули до парламенту у січні.