РФ вперше застосувала проти України нову гіперзвукову ракету "Циркон" – Defense Express

Коментарi:

Схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили

Сьогодні вранці РФ, ймовірно, вперше застосувала проти України свою нову гіперзвукову ракету 3М22 Циркон.

Про це пише видання Defense Express із посиланням на свої джерела.

Також опубліковані фотографії уламків із маркуванням "ЗМ22".

Знайдено їх було нібито в Дніпровському районі Києва поряд із ураженою ЛЕП. Видання передбачає, що ракету збили, оскільки навряд чи ЛЕП було визначено її метою.

В офіційному зведенні ЗСУ про таку ракету не повідомлялося. Хоча Повітряні сили о 07:46 повідомляли про наближення "швидкісної ракети" до Києва.

Джерела "Defense Express" кажуть, що уламки ракети були дуже пошкоджені, тому їх складно ідентифікувати.

Відносно ЗМ22 "Циркон", то нагадаємо, що у РФ її називають "гіперзвуковою", хоча, скоріш за все, вона, як й Х-47 "Кинжал" є твердопаливною ракетою, тобто просто розганяється до значної швидкості, нібито до 9 Махів. Дальність її пуску частіше фігурує у межах 600 км, хоча часом декларується й 1000 км.

Серед носіїв цієї ракети, яка створювалася для пуску з кораблів та підводних човнів, наразі відомі лише фрегат "Адмирал Горшков" (проєкт 22350) та атомний підводний човен К-560 "Северодвинск" (проєкт 885 "Ясень"), які знаходяться далеко за дальністю її пуску по Україні. Тому скоріш за все для пуску "Циркона" міг бути використаний адаптований комплекс "Бастион", або відомий "Объект-100".

Нагадаємо, у Повітряних силах повідомили, що збили 29 ракет із 44 під час ранкової повітряної атаки. Загалом сили РФ застосували 64 засоби повітряного нападу.