Україна розробляє план дій на випадок зупинення фінансування із США

Коментарi:

Україна розробляє план дій, які допоможуть закрити дірку у бюджеті та отримати кошти від Міжнародного валютного фонду у разі блокування фінансової допомоги зі США.

Як повідомляють джерела Bloomberg, українські чиновники мають намір запропонувати цей план МВФ під час візиту представників фонду до Києва наступного тижня. Вони збираються довести, що зможуть обслуговувати свої борги, якщо союзники не нададуть допомоги. Це є умовою для отримання кредитної програми на суму $15,6 млрд.

Співробітники МВФ, які очолює голова місії фонду в Україні Гевін Грей, відвідають Київ 12 лютого, перед офіційними переговорами про Україну в Польщі. Пізніше у лютому МВФ збирається розглянути кредитну програму та розблокувати транш допомоги у розмірі $900 млн.

Національний банк України, як і раніше, очікує, що допомога відновиться «найближчими місяцями», і зазначає, що МВФ поділяє цю думку. "Заходи, передбачені Планом Б, наразі обговорюються і можуть включати активізацію внутрішнього ринку позикових коштів, фіскальну оптимізацію та консолідацію", – додав Нацбанк.

При цьому Міністерство фінансів та Нацбанк враховують ризик того, що Рада директорів МВФ не схвалить надання кредиту без фіскального плану, якщо американська допомога залишиться заблокованою, повідомив український чиновник. Основним джерелом коштів у такому разі стане розширення внутрішнього державного запозичення. Українські банки мають високу ліквідність, і уряд очікує, що вони продовжуватимуть інвестувати вільні кошти, які вони не дають у кредит через ризики війни, у високоприбуткові державні облігації. Це може принести щонайменше $5 млрд цього року, повідомив український урядовець. Уряд також може підвищити податки або скоротити витрати за потреби, додав він.

МВФ минулого року схвалив чотирирічний кредит Україні, вперше надавши кошти країні, яка перебуває у стані війни. Програму було погоджено з Європейським союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які обіцяли фінансову допомогу для покриття бюджетного дефіциту Києва.