Концентрація миш'яку у водопроводі та у воді з колодязів Миколаївського району перевищена у півтора-три рази

Коментарi:

Небезпечна вода заборонена для вживання та приготування їжі

Ґрунтові води, які є джерелом води для місцевих жителів через колодязі та природні джерела, можуть містити небезпечні концентрації токсичних речовин. Одна з таких речовин – миш'як (арсен).

Результати лабораторних досліджень проб, взятих у підземних джерелах та у розвідній мережі водопроводів сіл Лимани та Лупарево Галицинівської громади, виявили перевищення рівня арсену у 1,5-3,0 раза. Ці дані отримані не лише за позапланових перевірок фахівців Миколаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, а й при відборі проб спеціалістами Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

У зв'язку з виявленими фактами вжито невідкладних заходів, включаючи заборону використання забрудненої води для пиття та приготування їжі. Мешканцям забезпечується привізна питна вода високої якості. Фахівці також працюють над виявленням причин забруднення та розробляють заходи щодо ліквідації цієї проблеми.

Звідки у воді Арсен?

Як пояснюють у Держспоживслужбі, джерела надходження солей арсену у воду можуть бути як природними, так і антропогенними. Мінеральні породи, що містять арсен, можуть потрапляти в ґрунтові, артезіанські та поверхневі води, а також у ґрунт, що згодом впливає на харчові продукти. Антропогенне забруднення може статися через використання пестицидів, консервантів, вплив продуктів згоряння палива та інших факторів.

Арсен, проникаючи в організм через питну воду та їжу, може викликати різні захворювання, включаючи онкологію, проблеми з серцем та судинами, також підвищується ризик діабету.

Заходи щодо очищення води від арсену

Звичайні системи водопідготовки не завжди ефективні проти солей арсену. Серед методів боротьби із забрудненням води арсеном виділяються іонообмінні технології, фільтрація через активований оксид алюмінію, механічна фільтрація через пісок та зворотний осмос.

Системи зворотного осмосу вважаються одним із найбільш ефективних засобів очищення води від арсену. Вони забезпечують високий ступінь очищення, роблячи воду безпечною для пиття та використання у приготуванні їжі.