Новий головком України кинув останні резерви на захист Авдіївки

Коментарi:

Призначений замість Валерія Залужного головком ЗСУ Олександр Сирський направив останні підготовлені резерви української армії на захист Авдіївки — першого міста, яке російська армія може захопити за дев'ять місяців з моменту взяття Бахмута у травні 2023 року.

За даними Forbes, йдеться про 3-ю штурмову бригаду сухопутних військ, яка з грудня перебувала в резерві в Краматорську та налічує 2 тис. осіб на бронетехніці.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі новини

«Зміцнюємо лінію оборони, створюємо додаткові вогневі позиції та задіємо свіжі боєздатні сили», — підтвердив у своєму телеграм-каналі командувач угрупуванням військ «Таврія» в Авдіївці бригадний генерал Олександр Тарнавський.

Тим часом в обороні Авдіївки — ключовому укріпрайоні української армії на Донбасі настав критичний момент. Російські війська, що чотири місяці тримали в облозі місто, населення якого до війни становило 30 тис. осіб, почали проривати оборону ЗСУ і зупинилися за крок від того, щоб перерізати основну дорогу постачання українського угруповання.

“Ситуація напружена. Якщо ми кілька тижнів тому говорили, що складно, але контрольовано, то зараз дуже складно, і навіть можна сказати, що десь місцями є критична ситуація», — повідомив голова військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш.

За його словами, вуличних боїв у місті поки що не ведеться, але окремі групи росіян намагаються прорватися. Аналітики OSINT-проекту DeepState підтверджують «критичну та хаотичну» ситуацію в місті: російська армія просувається в приватному секторі вулицями Незалежності та Сапронова, в районі залізничного мосту, на дачах, автобазі та на в'їзді до міста.

Як пише Forbes, ВСУ мав два варіанти дій: відвести залишки 110-ї бригади з незахищеної східної частини міста і закріпити лінію оборони в центрі Авдіївки або неподалік міста, або направити в нього поповнення і спробувати відтіснити набагато більші російські сили. У результаті українські війська вирішили залишитися і боротися, що становить для Києва «величезний ризик», зазначає видання.

«Можливо, просуваючи Сирського, Зеленський дав зрозуміти, що має намір боротися за Авдіївку. Навіть високою ціною», – зазначає Forbes.

При цьому колишній підхід ЗСУ до оборони Авдіївки полягав у тому, щоб виснажити російську армію та завдати їй неприйнятних втрат. Однак щойно російським військам вдалося захопити українські фланги та порушити маршрути постачання, кількість втрат у воюючих сторін майже зрівнялася, зазначає українська аналітична група Frontelligence Insight.

Ситуацію може виправити постачання додаткових боєприпасів для артилерії, але США з осені не можуть погодити новий пакет фінансової допомоги. Це прирікає українську армію в Авдіївці дефіцитом боєприпасів найближчими місяцями, підсумовує Forbes.