СБУ затримала студента, який готував за вказівкою спецслужб РФ теракт на Одещині

Коментарi:

Студента з Одеси, який є агентом ФСБ, затримали СБУ за збір даних про місцезнаходження токсичних речовин. Російські спецслужби планували використати ці дані для екологічного теракту у регіоні. Затриманий через месенджер передавав також інформацію про базування ЗСУ.

Співробітники Служби безпеки затримали на Одещині студента, який збирав для російських спецслужб дані про місця зберігання токсичних речовин. Таким чином, агент ФСБ допомагав окупантам готувати екологічний теракт у регіоні. Ворожому посібнику загрожує довічне ув'язнення.

Подробиці справи розповіли у прес-центрі СБУ.

Спецслужби РФ готували екологічний теракт

У повідомленні наголошується, що затриманий отримай від російських кураторів завдання виявляти та передавати координати місць, де зберігаються токсичні речовини. Часто йдеться про склади і сховища з пестицидами.

Отримавши координати від свого агента на Одещині, окупанти планували здійснити дронові або ракетні удари по сховищах з пестицидами. Таким чином ворог хотів спровокувати екологічну катастрофу, щоб розхитати внутрішню обстановку в Україні.

В українському відомстві також зазначають, що затриманий мешканець Одеської області передавав ворогові та дані про місця базування ЗСУ та їх маршрути переміщення.

Що відомо про затриманого

Як розповіли у СБУ, затриманий – студент одеського університету. Зрадник розпочав співпрацю з ФСБ восени 2023 року. Особу співробітника ФСБ, який давав вказівки затриманому, вже ідентифікували кіберспеціалісти СБУ.

Російський куратор пропонував студенту "зарплату" від ФСБ в обмін на негласну співпрацю на користь РФ. Комунікацію із російською спецслужбою зрадник підтримував через месенджер. Він також для конспірації змінював сім-картки під час спілкування зі співробітниками ФСБ Росії.

У СБУ зазначили, що чоловік влаштувався на роботу таксистом, щоб під виглядом перевезення пасажирів збирати відомості про об'єкти, які цікавлять окупантів, не викликаючи підозр.

Яке покарання загрожує зраднику

Правоохоронці затримали агента спецслужби РФ під час виконання завдання кураторів.

У затриманого провели обшук, під час якого було вилучено гаджети, які ворожий агент використав у своїй розвідувально-підривній діяльності проти України.

Враховуючи зібрані докази, співробітники Служби безпеки України повідомили чоловіка про підозру у державній зраді, скоєної в умовах воєнного стану.

Наразі триває розслідування. Якщо суд доведе провину зловмисника, то йому загрожує довічне позбавлення волі.