Маючи необхідну базу та обладнання, миколаївське державне сільгосппідприємство втратило десятки мільйонів гривень

Коментарi:

Продаж продукції нижче собівартості та списання насіннєвого матеріалу в товарне зерно

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби у Миколаївській області провели фінансовий аудит держпідприємства "Державний господарський дім "Зелені Кошари" Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннiзнавства та сортовивчення".

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

Перевірили роботу установи з 1 січня 2019 року до 31 березня 2023-го.

Внаслідок аудиту виявлено неефективні дії, ризиковані операції, втрати доходів.

Зокрема, продукцію було реалізовано за цінами нижчими за собівартість і нижчими за регіональні загалом на суму 9,8 млн гривень.

Незважаючи на те, що підприємство має повний комплекс агротехнічних заходів для вирощування сільськогосподарських культур, воно отримувало дуже низьку врожайність порівняно із середньою по регіону, що призвело до втрат доходів у розрахунковому обсязі 9,0 млн. гривень.

Внаслідок необґрунтованого списання зерна на вторинне очищення продукції без проведення обов'язкової інвентаризації при його зберіганні підприємством втратило 6,1 млн гривень.

Через недійну політику щодо пошуку покупців насіння, тривале їх зберігання, насіннєвий матеріал переводили в товарне зерно і продали за нижчими цінами. Таким чином, загалом були недоотримані доходи на 8,7 млн. гривень.

За наявності достатньої кількості власної сільськогосподарської техніки підприємство наймало приватні суб'єкти господарювання на виконання робіт з обробки ґрунту та перевезення продукції, на що було витрачено 8,4 млн гривень.

Виявлені недоліки є наслідком прорахунків у системі внутрішнього контролю та доказом неефективного господарювання.

Аудитори надали конкретні пропозиції щодо покращення фінансової дисципліни та підвищення ефективності використання коштів та майна. Поінформовано УСБУ у Миколаївській області.