У Баштанському районі третій випадок пташиного грипу за два тижні

Коментарi:

У підсобному господарстві села Кавказ, розташованого у Баштанському районі Миколаївської області, зафіксовано випадок спалаху пташиного грипу.

Держспортебслужба Миколаївської області підтвердила грип А субтипу H5 у п'яти загиблих гусей. У зв'язку з цим проведено засідання ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації, на якому затверджено План заходів.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

На території підсобного некомерційного господарства у селі Кавказ запроваджено карантин. В результаті вжитих заходів встановлено епізоотичний осередок високопатогенного грипу птиці. У зону захисту (буферну зону) у радіусі 3 км від епізоотичного осередку включено населені пункти: село Кавказ, село Новоросійське, Баштанського району, Миколаївської області. Також встановлено зону нагляду радіусом 10 км від епізоотичного осередку, що включає населені пункти: с. Червоний Яр, с. Лепетиха, с. Веселе, с. Новогригорівка, с. Біла Криниця, с. Велике Артакове, с. Мурахівка, ст. Березнегувате, с. Калинівка, Миколаївської області; с. Токареве, с. Запоріжжя, с. Давидів Брід, Херсонської області.

У рішенні комісії зазначається, що свійський птах із інфікованої зони буде забитий, а збитки власникам буде відшкодовано через Держпродспоживслужбу. Категорично заборонено переміщення птахів, торгівлю м'ясом та продуктами птахівництва.

Це вже третій випадок спалаху пташиного грипу за три тижні у регіоні. Наприкінці січня у Новому Бузі загинули кури, а на початку лютого у ландшафтному парку «Пріінгульський» пали лебеді. Держпродспоживслужба вживає невідкладних заходів щодо ліквідації спалаху відповідно до інструкції, затвердженої Міністерством аграрної політики та продовольства України.