Допомога Україні від Заходу перевищила план Маршалла для повоєнної Європи

Коментарi:

Фінансова підтримка України після російського вторгнення перевищила масштаби допомоги, яку Сполучені Штати надали країнам післявоєнної Європи.

З точки зору частки ВВП одержувачів коштів, підтримка України «набагато більше в реальному обчисленні, ніж план Маршалла після Другої світової війни», сказала в інтерв'ю Politico Оділь Рено-Бассо, президент Європейського банку реконструкції та розвитку.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

З початку війни в Україні до кінця 2023 р. Євросоюз та США виділили 27,5 млрд євро та 22,9 млрд євро відповідно, зазначила Рено-Бассо: зовнішня підтримка виявилася «гігантською», за її рахунок було профінансовано 50% українського бюджету. У сумі це 27% ВВП України розміром 186 млрд євро.

Цього року ЄС, як очікується, перерахує ще 18 млрд. євро — майже 10% ВВП, сказала Рено-Бассо. Американський законопроект про допомогу Україні, який у вівторок був ухвалений у Сенаті, передбачає виділення Києву на бюджетні потреби $7,85 млрд (документ ще має бути схвалений Палатою представників).

Масштаби підтримки України західними країнами можна порівняти з витратами за планом Маршалла (названий так на ім'я держсекретаря Джорджа Маршалла, який його запропонував) і в грошах.

У 1948 р. США виділили 18 країн Західної Європи $13,3 млрд на чотири роки. У сьогоднішніх грошах це майже $169 млрд.

Згідно з підрахунками Кільського інститут світової економіки на 31 жовтня 2023 р., Євросоюз, його інститути та США надали Україні загалом 204,6 млрд євро ($219 млрд). Фінансова допомога (за вирахуванням коштів на військові та гуманітарні потреби) склала, за участю Великобританії, Норвегії та Швейцарії, що не входять до ЄС, майже 122 млрд євро, а з урахуванням дружніх Заходу Японії та Південної Кореї – 128 млрд євро ($130,5 млрд і $137 млрд відповідно).

Щоправда, не всі з обіцяних коштів перераховано. Наприклад, інститути ЄС, включаючи Європейський інвестиційний банк, фінансуватимуть Україну протягом кількох років, тому з обіцяних 77,1 млрд євро поки що виділено 23,6 млрд євро. Але й допомога Україні надається лише два роки — проти чотирьох років за планом Маршалла.

У лютому ЄС домовився надати Києву ще 50 млрд євро ($53,5 млрд) протягом найближчих чотирьох років. З їхньою врахування допомога Україні перевищить виплати за планом Маршалла і в грошовому вираженні.

І це не рахуючи коштів, які підуть на відновлення зруйнованої внаслідок вторгнення української економіки. Хоча вони принаймні частково будуть взяті в Росії. Органи ЄС схвалили план використання для цієї мети прибутку від її заморожених валютних резервів. І цього тижня депозитарій Euroclear, де знаходяться активи на 190 млрд євро, отримав вказівку створити окремий рахунок для виведення на нього прибутку, який дають цінні папери.