Норвегія почне навчати українських морпіхів

Коментарi:

Збройні сили Норвегії почнуть навчати українських морських піхотинців військовим операціям на малих човнах, тренування стартують навесні, повідомляє портал уряду Королівства.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

Тренування триватимуть близько року і розпочнуться у Нідерландах у співпраці із союзними державами. Крім навчання, Норвегія пожертвує гумові човни та обладнання на суму 60 млн норвезьких крон ($5,6 млн). Тренування стануть першими у роботі морської коаліції, яку Норвегія координує із Великобританією.

«Мета коаліції — розвивати роботу, яку союзники та партнери роблять для підтримки України як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Тепер Великобританія, Норвегія та інші країни хочуть допомогти Україні створити постійний морський потенціал», – заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арілд Грам. Він додав, що Королівство має допомогти Україні у роботі з відкриття торгових шляхів у Чорному морі та зміцнити її оборонну спроможність.

У четвер, 15 лютого, керівництво НАТО анонсувало створення сучасного навчального центру з підготовки та навчання військовослужбовців Збройних сил України.

Новий проект доповнить місію Євросоюзу та програми деяких західних країн, які вже займаються тренуванням українських солдатів. При цьому, крім звичайної підготовки військового персоналу в навчальному центрі НАТО, українські воєначальники навчатимуться стратегії та управління обороною.

Мета полягає в тому, щоб наростити підтримку України та допомогти довести її сили до рівня стандартів НАТО. Країни Північноатлантичного альянсу ще обговорюють фінансування проекту та інші деталі. Остаточне схвалення ініціатива отримає на саміті НАТО у Вашингтоні у липні цього року.

Після початку війни в Україні багато західних країн почали тренувати українських військових на власних військових базах. Але НАТО досі не створювало для цього спеціалізованих центрів. При цьому генсек альянсу Єнс Столтенберг закликав Захід готуватися до десятиріч конфронтації з Росією та збільшувати військові компетенції.

На саміті НАТО влітку 2023 року країни G7 підписали декларацію щодо надання Україні гарантій безпеки. Серед іншого вони зобов'язалися допомагати розвитку оборонної промисловості України, обмінюватися розвідданими, передавати Києву сучасне озброєння, включаючи засоби ППО, артилерію, далекобійну зброю, бронетехніку, а також навчати ЗСУ.

Раніше новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що українська армія переходить до оборонної операції через «досить складну» ситуацію на фронті і готується відступати, щоб зберегти життя українських солдатів.