Україна візьме кредит на купівлю двох британських кораблів для розмінування

Коментарi:

Український уряд затвердив основні умови щодо проведення державних зовнішніх запозичень шляхом залучення кредиту від National Westminster Bank (NatWest). Гроші будуть витрачені на придбання двох тральщиків для розмінування. Про це йдеться у постанові від 16 лютого.

У документі прописано, що Україна бере кредит у розмірі 219 млн. фунтів стерлінгів (понад 275,9 млн. доларів) під 0,65% річних у британського комерційного банку NatWest під гарантії Агентства експортного фінансування Британії. Ці гроші передбачені для закупівлі двох протимінних кораблів, їх модернізації та технічного обслуговування, а також передбаченої кредитним договором премії за ризик, що оплачується агентству.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

– Міністерству фінансів (доручено) передбачати при складанні проекту Державного бюджету України на відповідний рік кошти на погашення та обслуговування державних зовнішніх запозичень, здійснених відповідно до Основних умов, затверджених цією постановою, – сказано у постанові.

Остаточне погашення кредиту здійснюється через 13 років із дати підписання кредитного договору, зазначено у документі. Погашення та обслуговування кредиту буде здійснюватися за рахунок держбюджету.

Раніше командувач Військово-морськими силами ЗСУ Олексій Неіжпапа заявив, що Україну цікавлять фрегати HMS Westminster та HMS Argyll, які Велика Британія може списати через брак моряків.