Німеччина відправила Україні непридатні до бою бронемашини

Коментарi:

Бронетранспортери німецького концерну FFG, які у травні уряд Німеччини пообіцяв відправити українським військовим, виявилися непридатними для використання у бойових умовах, повідомляє Bild.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

Поставлені машини не мають належного захисту від артилерійського, ракетного та мінометного вогню, зазначає видання.

Бронетранспортери були спочатку розроблені США під назвою BATT UMG. Ці машини виробляються за американською ліцензією у різних країнах світу. Постачання розпочалося у жовтні, але наразі Збройні сили України отримали лише 48 машин із 66 обіцяних.

Міністерство оборони Німеччини, вибираючи постачальника, розглядало два варіанти: легкі машини від FFG та важкі Fuchs від Rheinmetall. Зупинившись на першому варіанті, німецька влада вказала, що це «найекономічніше рішення, яке до того ж швидко доступне», а Україна не вимагала посиленого протимінного захисту.

Розслідування Bild також показало, що жодна з 66 бронемашин не була зібрана на території Німеччини. Усі вони зібрали американським підрядником The Armoured Group (TAG) на заводі в Об'єднаних Арабських Еміратах. Звідти машини доставлені до України. Крім того, ціни на державний контракт виявилися втричі завищеними порівняно з ринковою вартістю: замість 200 000 євро за одиницю міноборони ФРН заплатило 600 000 євро за кожну бронемашину.

Депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер закликав до проведення внутрішнього розслідування у міноборони Німеччини та зовнішнього аудиту з боку Рахункової палати. «Якщо з'ясується, що непридатна за якістю бронетехніка була закуплена і поставлена в Україну за ціною майже втричі вищою за звичайну ринкову, це вже вдвічі проблематично. По-перше, мізерні засоби перехідного періоду спалюються без необхідності. По-друге, це робиться на плечах і завдяки ризикам українських солдатів», — вважає Кізеветтер.