Російська армія почала наступати одразу на п'яти напрямках після захоплення Авдіївки

Коментарi:

Російський наступ розділився на п'ять основних напрямів, що охоплюють міста по всій лінії фронту на сході та півдні України, пише The New York Times.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

Війська намагаються прорватися за межі нещодавно захопленої Авдіївки на Донеччині. Схожа ситуація спостерігається в районі Мар'їнки та Бахмута. Крім цього, операції ведуться біля Кремінної в окупованій Луганській області та у Роботіно Запорізької області.

За даними видання, російська армія намагається захопити території України, які ЗСУ звільнили під час контрнаступів у 2022 та 2023 роках.

Головком ЗСУ Олександр Сирський підтвердив виведення військ, зазначивши, що це було необхідно з урахуванням «оперативної обстановки» та загрози оточення. В останні тижні російській армії вдалося перерізати критичну лінію постачання ЗСУ у місті. На ситуацію вплинула гостра нестача боєприпасів та особового складу українських сил.

Командувач угрупуванням ЗСУ «Таврія» Олександр Тарнавський, який керує військами на цьому напрямку, назвав відступ найкращим варіантом у умовах, що склалися. «У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх солдатів з перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями це єдино правильне рішення», — зазначив він.

За словами західних та українських офіційних осіб, у боротьбі за Авдіївку було знищено близько 50 тисяч російських військових та понад 1300 одиниць техніки. Попри регулярні втрати, командування РФ продовжувало відправляти на «м'ясні штурми» нових солдатів. Незрозуміло, чи зможуть російські сили розвинути наступ за межі Авдіївки, але наступні великі населені пункти, в яких проживають десятки тисяч мирних жителів, знаходяться лише за 55 км на захід, пише NYT.

До Авдіївки Шойгу прозвітував про взяття Мар'їнки, на місці якої залишилися лише руїни. Проте її захоплення дозволило російським військам повернутися до спроб наступу на ще одну життєво важливу українську оплот на півдні — Вугледар. Нині вони атакують місто з півночі, наступаючи через Новомихайлівку.

Незрозуміло, скільки сил Росія зібрала на цьому напрямі, але українські чиновники заявили, що вона тримає близько 40 тисяч людей у розташованому поруч окупованому Маріуполі, щоб розгорнути їх для атак з півдня.

Ще однією гарячою точкою може стати Роботине Запорізької області. У цьому напрямі російські військові зосередили більше військ, ніж у Авдіївці. «Схоже, що росіяни поставили собі за мету штурмом досягти там якогось успіху», — сказав спікер українських військ, що воюють на півдні, Дмитро Ліховий.

Наступ на Роботіно підтвердили і Z-військори. Так, Семен Пегов заявив, що 18 лютого російським силам удалося зайти в місто внаслідок удару з боку Вербового, і тепер бої ведуться вже всередині.

Ще один напрямок — Кремінна розташована на кордоні Луганської та Донецької областей, через це місто у складі Лисичансько-Сєвєродонецької агломерації проходить дорога на Лиман і далі на Слов'янськ. Кремінна була захоплена у квітні 2022 року і з того часу знаходиться поряд з лінією фронту.

Росія робить спроби повернути території на північному сході від міста, які вона втратила наприкінці 2022 року. Тоді ЗСУ звільнили понад 500 населених пунктів на площі 11 тисяч км². Тепер російські війська наступають у двох напрямах від Кремінної: на північ у бік Куп'янська та на Лиман. Там зосереджено близько 110 тисяч військових.

Щодо Бахмутського напряму, тут ініціатива також знаходиться у російських військ. Нещодавно Сирський заявив, що противник має намір прорвати українську оборону довкола Часового Яру. Це дозволить російській армії захопити командні висоти та використовувати їх для артобстрілу Краматорська. За оцінками України, на Бахмутському напрямку перебувають близько 62 тисяч військових РФ. Сирський зазначав, що «ситуація є напруженою, потребує постійного моніторингу та оперативного ухвалення рішень на місці».

В американському Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що брак озброєння від Заходу та побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська розосередити техніку на всьому фронті, що спонукало російське командування скористатися ситуацією.

На думку аналітиків, масштабний наступ РФ відразу за декількома напрямками завадить ЗСУ підготувати особовий склад та техніку для відновлення контрнаступних операцій. Водночас, Україна серйозно постраждає, якщо її війська просто окопаються і намагатимуться оборонятися до кінця 2024 року, як це пропонують деякі західні політики та експерти.