Чому миколаївські дороги «відторгають» дорожню розмітку: відповідь директора КСМЕП

Коментарi:

Нині у Миколаєві багато приїжджих. І їздити водіям у незнайомому місті доводиться без розмітки

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

У Миколаєві щороку на дорожню розмітку витрачають великі гроші. Але складається стійке враження, що наносять її такою фарбою, щоб вона якнайшвидше змивалася. Причому така ситуація у різних районах міста та на дорогах з різною якістю покриття. Наприклад, на вулиці Генерала Карпенка розмітка протрималася близько шести тижнів, на Херсонському шосе в районі «Епіцентру» – майже чотири місяці.

Чому миколаївські дороги «відторгають» фарбу, розповів директор комунального спеціалізованого монтажно-експлуатаційного підприємства Миколаєва Григорій Патока на телеканалі "Март".

За словами чиновника, згідно з технічними вимогами поверхня дороги має бути практично ідеальною для забезпечення гарної адгезії фарби. Однак на практиці дороги часто мають нерівності, ями та бруд, що призводить до швидкого зношування розмітки. Державні стандарти також припускають, що фарба має наноситися на суху та чисту поверхню. Але навіть мінімального терміну служби розмітки Патока не назвав.

«Розмітка наноситься на нерівну поверхню (дороги, – прим.). Відповідно ДСТУ поверхня повинна бути практично ідеальною, без ям, тріщин, якогось бруду. Відповідно до технічних характеристик, будь-яка дорожня фарба повинна наноситися на суху поверхню без пилу, навіть без олійних плям. Також зернистість асфальту має бути відповідного розміру, вологостійкість має бути відповідною, є ще низка вимог, за якими розмітка добре лягатиме, — прокоментував чиновник.

Що робити, якщо ДТП сталася через відсутність розмітки?

Нині у Миколаєві багато приїжджих. І їздити водіям у незнайомому місті доводиться без розмітки, іноді без дорожніх знаків. Через це трапляються аварії. Якщо ви впевнені, що причина цього, то свої права потрібно відстоювати.

Простежте, щоб у протоколі патрульного було відображено всі додаткові обставини:

• якщо ви не бачили дорожнього знака, слід зазначити, чому (оскільки він був закритий зеленими насадженнями, великогабаритним авто (вкажіть номерний знак), рекламним щитом, розташований занадто низько (високо), розгорнутий, перекошений та ін. (вибрати потрібне);

• якщо ви не побачили розмітки, тобто, якщо її немає, на цьому також потрібно акцентувати увагу (наприклад, дорожньої розмітки не помітив, тому що вона стерта; через сніг, грязь; відбулося накладання розміток різних типів та ін. (вибрати необхідне);

• робіть фото- та відеофіксацію з місця ДТП. Саме такі кроки можуть допомогти притягнути до відповідальності комунальників, які не виконали своїх обов'язків. Це може кардинально вплинути на рішення у справі.