Прем'єр-міністр України заявив про втрату третини економіки та від'їзд 10 млн громадян

Коментарi:

Після вторгнення Росії Україна втратила майже третину своєї економіки та понад 3 млн робочих місць. Країну залишили 10 млн людей, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль японському телеканалу NHK.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

"Через російську агресію ми втратили 30% нашої економіки, близько 20% територій і 3,5 мільйона робочих місць", – сказав Шмигаль. Крім того, довжина пошкоджених доріг у країні склала близько 8400 кілометрів. Лише на Київщині пошкоджено понад 29 тисяч будівель, з яких відремонтовано лише 60%. Шмигаль зазначив, що громадяни, які виїхали до Євросоюзу, не повертаються до України через проблеми з безпекою.

Шмигаль приїхав до Токіо, щоб обговорити допомогу Японії у відновленні України. За час візиту Київ та Токіо підписали близько 50 про співпрацю між країнами у приватному та державному секторах. У тому числі Японія зобов'язалася допомогти у розмінуванні територій України після закінчення війни з Росією, розмінуванні, відновленні інфраструктури, розвитку сільського господарства та інших сферах. Загалом японська сторона планує спрямувати для цього близько $106 млн.

У середині лютого Єврокомісія повідомила, що за спільною оцінкою Світового банку, ООН та українського уряду на відновлення України після війни знадобиться $486 млрд протягом 10 років.