Росія програла суд за відновлення членства у Міжнародному олімпійському комітеті

Коментарi:

Спортивний арбітражний суд (CAS) відмовив Росії у відновленні членства у Міжнародному олімпійському комітеті (МОК).

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

Судова інстанція ухвалила, що рішення про припинення членства Олімпійського комітету Росії (ГКР) у МОК не порушує «принципи законності, рівності, передбачуваності чи пропорційності». Про це повідомляється на сайті CAS.

"Рішення Комісії CAS є остаточним і обов'язковим, за винятком права сторін подати апеляцію до Федерального трибуналу Швейцарії протягом 30 днів з обмежених підстав", – зазначили в CAS.

Виконком МОК позбавив повноважень ДКР 12 жовтня 2023 року через включення до складу організації олімпійських рад анексованих регіонів України – Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. На це у МОК поскаржився Національний олімпійський комітет України.

МОК вважав дії ДКР порушенням Олімпійської хартії та територіальної цілісності НОК України. На час усунення ДКР втратив право діяти як Національний олімпійський комітет, як це визначено Олімпійською хартією, і не може отримувати жодного фінансування від Олімпійського руху.

В ОКР назвали такі санкції контрпродуктивними та подали апеляцію до CAS. За словами голови ОКР Станіслава Позднякова, українські регіони прийняли до складу організації не для того, щоб сваритись із МОК. Також він нагадав, що олімпійські поради анексованих у 2014 році Криму та Севастополя давно увійшли до ОКР і це не викликало заперечень у міжнародного комітету.

Президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей України після успішного контрнаступу ЗСУ у вересні 2022 року. До цього російська влада влаштувала на окупованих територіях референдуми, які ООН назвала незаконними. Їхні результати міжнародне співтовариство не визнало. Однак Путін заявив, що питання приналежності цих територій закрите і зажадав від Києва визнати факт анексії для укладання мирної угоди.