За чотири місяці в Авдіївці Росія втратила більше солдатів, ніж СРСР за 10 років в Афганістані

Коментарi:

Битва за Авдіївку, яку 10 днів тому повністю зайняли російські війська, виявилася однією з найкривавіших. Причому не лише за два роки війни в Україні. За кількістю безповоротних втрат керівництво російської армії примудрилося перевершити армію СРСР за весь час її присутності в Афганістані.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Втрати Радянської армії (а також серед співробітників КДБ та МВС) в Афганістані з 1979 по 1989 роки. склали трохи більше 15 000 осіб (дані з книги «Росія та СРСР у війнах XX століття. Книга втрат»). Встановити точну кількість загиблих серед тих, хто намагався здобути першу значущу «перемогу» після взяття Бахмута в травні 2023 р., поки складно. Проте оцінки військових аналітиків, російських військових блогерів та українських офіційних осіб свідчать, що Росія втратила у боях за Авдіївку більше солдатів, ніж за десятиліття війни в Афганістані, зазначає The New York Times (NYT).

Активна фаза військових дій в Авдіївці проходила з 10 жовтня 2023 р. по 17 лютого 2024 р., коли Москва оголосила взяття міста під «повний контроль». Ще в середині грудня Едрієнн Вотсон, офіційний представник Ради національної безпеки США, говорила, що російські втрати, за американськими оцінками, всього за кілька тижнів склали в Авдіївці та сусідніх районах понад 13 000 убитими та пораненими.

Після захоплення міста протиборчі сторони наводили такі дані.

Російські втрати склали понад 17 000 людей убитими та близько 30 000 пораненими, повідомив Дмитро Ліховий, представник оперативно-стратегічного угрупування «Таврія» ЗСУ, яке забезпечувало захист Авдіївки. Командувач «Таврії» бригадний генерал Олександр Тарнавський написав у телеграм-каналі, що втрати російських військ склали: «особового складу – 47 186 осіб, танки – 364, артилерійські системи – 248, бойові бронемашини – 748, літаки – 5».

Майже таку ж кількість убитих назвав Андрій Морозов, один із відомих Z-блогерів, який з 2014 р. воював в Україні та багато розповідав про те, що відбувається у своєму телеграм-каналі. У пості від 18 лютого Морозов процитував анонімного російського військового, за словами якого, з жовтня безповоротні втрати склали 16 000 осіб, також ЗС РФ втратили 300 бронемашин; серед захисників Авдіївки загинуло 5000–7000 солдатів. За словами Морозова, він вирішив опублікувати ці дані, сподіваючись, що російських командирів буде притягнуто до відповідальності за непотрібну криваву бійню. Через два дні блогер видалив цю посаду, пояснивши, що зробив це під тиском армійського керівництва та кремлівських пропагандистів. Ще за кілька днів Морозов застрелився після тижня цькування з боку співробітників пропагандиста Володимира Соловйова.

За даними військової розвідки Великобританії (повідомлення від 16 лютого), зусилля із захоплення міста обернулися для Росії втратою не менше 400 танків, БМП та іншої військової техніки, а також тисяч солдатів.

Російське командування без вагань кілька місяців посилало загін за загоном у криваву м'ясорубку, аби захопити Авдіївку — місто з довоєнним населенням у 32 000 жителів, яке знаходиться у невеликій неокупованій частині Донбаської області. Російська армія має «інший больовий поріг» і «нетрадиційне» уявлення про те, що вважати прийнятними бойовими втратами, сказав NYT високопоставлений західний чиновник.

Читайте також Експерт: На 20 мільйонів мобілізованих росіян Україна може зібрати десь три мільйони

Втрати не зупинять Росію, констатує Роб Лі, військовий експерт і старший науковий співробітник американського Інституту досліджень зовнішньої політики.