Придністров'я звернулося до Москви за допомогою, але приєднувати "республіку" до Росії не просило

Коментарi:

Влада Придністров'я попросила Росію втрутитися через «тиск» з боку Молдови. Відповідну декларацію ухвалили на з'їзді депутатів усіх рівнів, що проходить у регіоні вперше за останні 18 років.

Читайте нас в Telegram

"Вирішено звернутися на адресу Ради Федерації та Держдуми Росії з проханням про реалізацію заходів щодо захисту Придністров'я в умовах посилення тиску Молдови", – йдеться в документі.

Депутати просять зважити на той факт, що на території невизнаної Придністровської молдавської республіки (ПМР) проживають понад 220 тисяч громадян РФ. За словами депутатів, рішення попросити допомоги у Росії було ухвалено у зв'язку з «унікальним позитивним досвідом» її миротворчої місії на Дністрі, а також тому, що ця країна має «статус гаранта та посередника у переговорному процесі» між Тирасполем та Кишиневом.

Ініціатором звернення був президент Придністров'я Вадим Красносільський. Він заявив, що проти Придністров'я застосовується «політика геноциду», ознаками якого є «економічне удушення, фізичне знищення частини народу, відмова у правовому захисті, спроба насильницького насадження мови».

Також з'їзд звернувся до ООН, Європарламента, Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) із закликом не допустити подальшої ескалації у відносинах між Молдовою та ПМР, а також сприяти поновленню повноцінного діалогу між сторонами.

Що це означає

Загалом, це поки що "пристрілка". І звертається зараз Тираспіль не так до Москви, як до Кишинева та його західних партнерів, показуючи, що ситуація дуже серйозна.

Ймовірно, має на меті спонукати Захід натиснути на президента Молдови Марію Санду, щоб вона повернула колишній формат економічних відносин між Молдовою та "ПМР".

Але якщо цього не буде, то в заяві Придністров'я між рядками читається загроза ескалації конфлікту. Щоправда, як вона відбуватиметься і що насправді може зробити Тираспіль та Москва, поки що точно незрозуміло.

Питання Придністров'я

Відносини між Тирасполем і Кишиневом погіршилися на початку року, після рішення влади Молдови стягувати мита з товарів, які прямують у Придністров'я через територію республіки. Україна закрила свою ділянку кордону з ПМР у 2022 році, тепер товари у Придністров'ї можуть надходити лише через територію Молдови.

Перед з’їздом з'явилася інформація про те, що депутати попросять Росію прийняти Придністров'я до свого складу, проте у Верховній раді ПМР це спростували.

26 лютого заступник генсекретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що альянс підтримає Молдову, якщо Росія спробує приєднати Придністров'я.

У середині лютого міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що Росія «не дасть своїм громадянам, які мешкають у Придністров'ї, стати жертвами чергової західної авантюри».