Західна розвідка розкрила умови застосування Путіним тактичної ядерної зброї

Коментарi:

Росія готова використовувати ядерну зброю у звичайних бойових операціях і не тільки як відповідь, але також для «протверезіння» противника.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі новини

Критерії для його застосування виявилися набагато м'якшими, ніж будь-коли публічно визнавали російські керівники, пише Financial Times, у розпорядженні якої виявилися секретні документи Збройних сил РФ.

Документи, в яких описуються принципи застосування тактичної ядерної зброї, сценарії її використання під час військових навчань та містяться презентації для офіцерів Військово-морських сил, газеті надали західні джерела. Хоча вони датуються 2008–2014 рр., описаний у матеріалах підхід відповідає нинішній військовій доктрині Росії, що, зокрема, видно щодо відпрацювань застосування ядерної зброї під час навчань, зокрема останніми роками, впевнені опитані FT експерти.

На відміну від стратегічної ядерної зброї, націленої на головного супротивника — США, тактичні заряди (можуть доставлятися землею, літаками та ракетами морського базування) призначені для використання в Європі та Азії. У тому числі проти Китаю: в одних навчаннях описується його застосування у разі нападу китайських військ на Росію. Можливості ядерних сил Далекому Сході підтримуються і відпрацьовуються до нашого часу, зокрема з допомогою ракет, дістають лише з китайської території.

У секретних документах описуються такі критерії застосування тактичних ядерних боєзарядів, яких, за оцінкою США, Росія має близько 2000.

Загальні принципи (розглядаються як поєднання факторів, за яких втрати серед російських військ «явно ведуть до їх нездатності зупинити велику ворожу агресію» та створюють «критичну ситуацію для безпеки російської держави»):

висадка ворожих військ на території Росії,

розгром підрозділів, що захищають прикордонні райони,

неминучий напад із використанням звичайних видів озброєнь.

Більш конкретні критерії:

знищення 20% підводних човнів, що несуть балістичні ракети стратегічного призначення,

знищення 30% атомних підводних човнів, трьох або більше крейсерів, трьох військових аеродромів,

одночасний удар по головному та запасному наземним командним центрам.

Також ЗС РФ мають бути здатні застосовувати тактичну ядерну зброю для широкого кола цілей, включаючи «стримування інших держав від використання агресії <...> або від ескалації збройних конфліктів», «зупинення агресії», недопущення поразки чи втрати території, «підвищення ефективності» ВМС.

Подібні документи вперше опинилися у відкритому доступі, сказав FT Олександр Габуєв, директор Берлінського центру Карнегі з вивчення Росії та Євразії: "З них видно, що оперативні критерії для застосування ядерної зброї є досить м'якими, якщо бажаний результат не може бути досягнутий за допомогою звичайних озброєнь" .

Питання про можливе застосування тактичної ядерної зброї в Україні неодноразово порушувалося протягом 2022 р., коли Росія не змогла швидко захопити Київ та інші важливі міста, була змушена відвести війська, зазнала великих поразок під Харковом і Херсоном і поспішно приєднала території чотирьох окупованих українських областей. . Володимир Путін і особливо Дмитро Медведєв неодноразово загрожували ядерним ударом, у тому числі у разі спроби звільнити «нові території».

Шантаж спрацював, вважає головний міжнародний кореспондент The Wall Street Journal Ярослав Трофімов, який висвітлює події в Україні з початку 2022 р. Побоюючись російських ядерних ударів, США в перший рік війни кілька разів не наважувалися поставити Україні озброєння, які б могли радикально переламати хід конфлікту, написав Трофімов у книзі, що нещодавно вийшла, з посиланням на українських та американських чиновників, військових і розвідників.

Матеріали, що опинилися в розпорядженні FT, спрямовані на підготовку російських військових підрозділів до дій у ситуації, коли влада може вирішити застосувати ядерну зброю, вважає Джек Уотлінг, старший науковий співробітник Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень.

Описані в документах критерії продовжують застосовуватися — це видно з навчань, які Росія проводила як до, так і після початку війни в Україні, говорить Вільям Олберк, директор зі стратегії, технологій та контролю за озброєннями у Міжнародному інституті стратегічних досліджень. У Москві вважають, що тактична ядерна зброя може бути використана для недопущення переростання збройного конфлікту у масштабну війну, у тому числі за участю США. Його застосування на ранньому етапі або загроза застосування має «протверезити» супротивників, пояснює Олберк, який раніше працював у НАТО і Міністерстві оборони США. набагато нижчому рівні протистояння, щоб запобігти ескалації.