Буданов підтвердив, що Росія отримала доступ до планів українського контрнаступу

Коментарi:

Росія отримала доступ до планів українського контрнаступу 2023, підтвердив начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов в інтерв'ю CBC News.

Читайте МН у Telegram: тільки важливі новини

Вперше про те, що плани контрнаступу України були відомі Кремлю ще до того, як він розпочався, розповів президент України Володимир Зеленський на прес-конференції 25 лютого.

"Я не збираюся говорити більше, ніж президент", – заявив Буданов у відповідь на питання про витік планів. — Ми мали, скажімо так, інформацію, докази того, що плани стали відомі РФ. Це серйозна проблема, і ми вживаємо певних заходів».

За словами Буданова, Росія "була б дуже рада" заморозити війну на поточному етапі. Він вважає, що РФ "святкувала б перемогу", якби Україна визнала захоплені території країни російськими. "Цього ніколи не станеться", – додав глава військової розвідки України.

Коментуючи відставку Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, Буданов засумнівався, що між Залужним та Зеленським могли бути особисті розбіжності, оскільки перший був підлеглим другого. Начальник ГУР вважає, що Зеленський ухвалив правильне рішення, замінивши Залужного.

Якщо все добре, все чудово і все робиться правильно, то чому ми знаходимося в тій ситуації, в якій знаходимося? – Сказав Буданов.

Влітку 2023 року Збройні сили України розпочали контрнаступ, до якого готувалися кілька місяців. У грудні президент України Володимир Зеленський визнав, що Київ не досяг «бажаних результатів» — у ході контрнаступу українським військовим вдалося звільнити незначні за площею території, при цьому обидві сторони зазнали втрат. Зеленський, пояснюючи причини невдачі, заявив, що Україна не отримала від союзників усю необхідну зброю, а обмежена чисельність ЗСУ не дозволяє вести швидкий наступ.