Канцлера Шольця звинуватили в розголошенні розвідувальних даних про роботу британських військових в Україні

Коментарi:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що українські військові могли наводити крилаті ракети Storm Shadow на російську мету за допомогою британських військовослужбовців, пише The Telegraph.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Німеччину звинуватили у «кричучому зловживанні розвідданими» після заяви Шольца про відмову в постачаннях далекобійних ракет Taurus Україні через те, що для цього буде потрібна допомога солдатів на землі. Канцлер послався на підхід Великобританії та Франції з їхньою власною ракетною системою Storm Shadow.

«Німецькі солдати в жодному разі не можуть бути пов'язані з цілями, яких досягає ця (Taurus) система. Навіть у Німеччині», — заявив німецький канцлер. За його словами, у разі постачання Taurus Німеччина стала б «учасником війни» за Великобританією.

"Це кричуще зловживання розвідданими, навмисно покликане відвернути увагу від небажання Німеччини озброїти Україну власною ракетною системою великої дальності", – заявив екс-глава комітету з оборони Палати громад британського парламенту Тобіас Еллвуд.

На думку норвезького експерта Фабіана Хоффмана з Університету Осло, Шольц не довіряє ЗСУ та припускає, що німецькі ракети можуть бути використані для ударів по російській території, що призведе до ескалації конфлікту.

У свою чергу The Times повідомляє, що начальник штабу оборони армії Великобританії адмірал Ентоні Радакін відвідував Київ, де зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським і обговорив військову стратегію.

Джерело газети в Міністерстві оборони України повідомило, що Радакін допомагав ЗСУ у складанні планів бойових дій. За даними видання, британський адмірал допоміг Україні реалізувати стратегію нападу на кораблі Чорноморського флоту ЗС РФ з використанням ракетних систем Storm Shadow. Крім того, Радакін надав допомогу в координації підтримки з боку інших високопосадовців НАТО.

26 грудня українські військові завдали авіаудару великого десантного корабля «Новочеркаськ» у порту Феодосії, внаслідок якого загинули 74 моряки. На місці атаки було знайдено фрагменти обшивки та вузол кріплення британської ракети Storm Shadow. При цьому сам корабель повністю вигорів та затонув.

Ракета Taurus запускається з літака. Вона здатна розвивати швидкість до 900 км/год, має дальність стрілянини до 500 км і може нести до 480 кг вибухівки. При цьому Taurus літає на гранично низькій висоті – близько 50 метрів, що заважає її виявленню радарами.

У свою чергу, Storm Shadow, розроблені Британією та Францією, мають дальність польоту 250-500 км. Перші подібні ракети надійшли до України у травні 2023 року. Російська сторона заявляла, що ЗСУ застосовували їх під час ударів по самопроголошеній ЛНР, а також намагалися атакувати ними Крим. При цьому Міноборони РФ стверджувало, що російським військовим вдалося перехопити ракети та вдарити по аеродромах, на яких базувалися літаки, які запускали Storm Shadow.