З миколаївських ринків вилучили півтори тонни м'яса хворих тварин

Коментарi:

На організованих ринках Миколаївської області продукти м'ясної та молочної промисловості перед появою на прилавках проходять контроль спеціалістів Держпродспоживслужби.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Щороку фахівці державних лабораторій Держпродспоживслужби проводять тисячі експертиз, зокрема огляд туш великої рогатої худоби, свиней, перевіряють молоко, яйця, рибу та інші продукти.

Законом заборонено переміщення м'ясних продуктів без відповідного ветеринарного свідоцтва навіть у межах однієї області. Проте, на неорганізованих ринках та у вуличних кіосках, де продаж відбувається без документації, може продаватися «потенційно небезпечне м'ясо».

Як повідомляє Держпродспоживслужба Миколаївської області, у 2023 році оглянуто (проведено) 277 699 експертиз, у тому числі:

  • туш великої рогатої худоби – 2293,
  • свиней – 19432,
  • овець та кіз – 34,
  • інших видів тварин – 8904,
  • молока та молочних продуктів – 58960,
  • яєць (тис. шт.) 6620,
  • риби та рибопродуктів 6547,
  • меду – 242,
  • овочів та фруктів – 114483,
  • готових харчових продуктів промислового виготовлення – 47707,
  • інших харчових продуктів 12477.

Проведено 512872 лабораторні дослідження, у тому числі:

  • туш великої рогатої худоби – 16051,
  • свиней – 97160,
  • овець та кіз – 122,
  • інших видів тварин – 10392,
  • молока та молочних продуктів – 181537,
  • яєць (тис. шт.) – 13240,
  • риби та рибопродуктів – 13094,
  • меду – 751,
  • овочів та фруктів – 168048,
  • інших харчових продуктів – 12 477.

За результатами лабораторних досліджень виявлено 831 випадок хвороби, у тому числі:

  • інвазійні хвороби великої рогатої худоби – 74,
  • незаразні хвороби великої рогатої худоби – 11,
  • ехінококоз свиней – 169,
  • незаразні хвороби свиней – 565,
  • інвазійні хвороби овець та кіз – 12.

* Інвазійні хвороби – група захворювань, що викликаються паразитами (найпростішими, гельмінтами і членистоногими), при яких паразит завдає шкоди організму господаря або живе за його рахунок.

За результатами ветеринарно-санітарної експертизи недопущено до реалізації та утилізовано лише 1,537 тонни харчових продуктів тваринного походження, у тому числі:

  • яловичини – 305 кг
  • свинини – 1211 кг
  • баранини та козлятини – 21 кг

Також, за результатами ветеринарно-санітарної експертизи, не допущено до реалізації 2,540 тонн іншої підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження, зокрема:

  • молоко та молочні продукти – 410 кг (перевищена кислотність та наявність механічних домішок у молоці та сирі);
  • овочів та фруктів – 2,13 т (завищений вміст нітратів та незадовільна органолептика).