Живого чи мертвого Пчєлу знайдуть – наказував мінувати зерновий коридор до Босфору

Коментарi:

Оголошено підозру генералам, які наказували мінувати зерновий коридор до Босфору

СБУ зібрала доказову базу на ще двох посадовців вищого командування російських військ, які чинили військові злочини проти цивільного населення України. Йдеться про віце-адмірала Сергія Пінчука – першого заступника командувача – начальника штабу Чорноморського флоту ВМФ ЗСУ РФ і про генерал-майора Олега Пчєла – заступника командувача дальньої авіації Повітряно-космічних сил збройних сил рф. Обидва віддавали накази завдавати ракетних ударів по цивільній та критичній інфраструктурі України. Пчєла та Пінчук є одними з організаторів масованих ракетних ударів по Україні з 10 жовтня 2022 року до січня 2023 року.

За цей час окупанти випустили по об'єктах енергетичної інфраструктури України десятки крилатих ракет повітряного та морського базування типу Х-101, 3М14 "Калібр" та надзвукову ракету Х-22. За наявною інформацією, Пінчук також наказав замінувати морський шлях від Босфору до Одеси, щоб заблокувати "зерновий коридор". Також цей російський адмірал особисто командував обстрілами припортової інфраструктури та прибережних об'єктів агропромислового комплексу України, зазначає СБУ. Таким чином, росіяни сподівалися зірвати експорт української сільгосппродукції, а також знищити логістичні центри її перевезення та зберігання.

На підставі зібраних доказів російському віце-адміралу Пінчуку та генерал-майору Пчєлі повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:
ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України);
ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);
ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, що призвели до загибелі людей).

Продовжуються комплексні заходи щодо притягнення обох зловмисників до відповідальності. Раніше з'явилася інформація, що Пчєла міг перебувати на борту літака А-50, що було збито у січні.