Сенат Швейцарії схвалив передачу Україні заморожених російських активів

Коментарi:

Рада кантонів – верхня палата парламенту Швейцарії – підтримала пропозицію щодо конфіскації заморожених активів Росії.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За те, щоб уряд країни використав ці кошти для виплати репарацій за війну в Україні, проголосував 21 сенатор. 19 висловилися проти, ще троє утрималися, повідомляє SRF.

Національна рада — нижня палата парламенту — ухвалила аналогічне рішення ще 2023 року. Сенатори закликали Кабмін розпочати опрацювання правового механізму, який дозволить реалізувати ухвалу.

В уряді підтримують ідею. Глава МЗС країни Іньяціо Кассіс заявив, що «Росія серйозно порушила міжнародне право, тому має відшкодувати завдану шкоду». У Швейцарії заблоковано понад $8 млрд резервів та активів Центробанку РФ. Міністр зазначив, що конфедерація вже бере участь у міжнародних зусиллях та дискусіях щодо компенсацій та репарацій Україні.

З початку війни Швейцарія надала допомогу Києву на $3,4 млрд. Уряд планує витратити ще половину цієї суми з 2025 по 2028 роки і провести мирну конференцію наприкінці цього року.

«Нам не потрібно червоніти, коли ми говоримо про Україну на міжнародній арені, чи то у фінансовій, дипломатичній чи гуманітарній сфері», — наголосив Кассіс.

На рішення Сенату відреагували у Москві. Якщо Швейцарія наважиться конфіскувати заморожені російські активи, це завдасть шкоди її «репутації як правової держави та надійного фінансового центру», заявив посол РФ у Берні Сергій Гармонін. Він додав, що дипломати вивчають рішення Ради кантонів.

Швейцарія дотримується позиції військового нейтралітету і тому не постачає зброю Україні та забороняє реекспортувати її туди іншим країнам. Проте, вона приєдналася до економічних санкцій Євросоюзу проти РФ.

Загалом західні країни заблокували $300 млрд російських активів. Більшість із них перебуває у Європі. Наприкінці січня країни ЄС одноголосно підтримали ініціативу Єврокомісії щодо використання доходів від заморожених російських активів для фінансування допомоги Україні. За попередніми оцінками, сума може становити 15–17 млрд євро на рік.

6 березня міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон заявив, що Лондон готовий надати Києву всі заблоковані кошти російського ЦП, які знаходяться у країні.