У Миколаївському музеї ім. Верещагіна відкрили виставку до 210-річчя Кобзаря (фото)

Коментарi:

В Миколаївському обласному художньому музеї ім. В.В. Верещагіна, до 210-річчя Тараса Григоровича Шевченка, відкрито виставку, на якої представлені роботи художників, присвячені життю та поезіям Кобзаря.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

До уваги глядачів – 10 творів із зібрання музею.

Серед робіт виділимо два офорти І.К. Філонова «Тарас і чумаки» та «Мені тринадцятий минало», вони відносяться до дитячих та юнацьких років поета. Ліногравюри В.С. Куткіна ілюструють поезію «Думи мой. Думи», поеми «Гайдамаки» та «Невільник». Уривки з одного з ранніх творів Т.Г. Шевченка – балади «Причинна», які стали народними піснями «Реве та стогне Дніпр широкий...» та «Така її доля...» ілюструють ліногравюри В.С. Куткіна та кольорова літографія Н.Й. Лопухової «Пошли ж ти їй долю». На виставці представлено картини миколаївського художника М.С. Главчева: ліногравюра «Народний месник», яка відтворює узагальнений образ героя, ілюстрація до твору Т.Г. Шевченка «І день іде, і ніч іде...» (2009 р.) і «Тарасове дерево в Седневі» (1969 р.), написані олійними фарбами на полотні.

Також, на виставці ви зможете побачити погруддя молодого Кобзаря, який зробив заслужений художник України – Віктор Юрійович Макушин.

Експресія, непокірний дух, заколотність, якими пронизаний весь образ Кобзаря, надихає художників і поетів різних країн і народів на творчість. Це своєрідний трамплін, з якого відкривається безмежна широта і глибина душі поета, що страждає.