Пенсіонери правоохоронних органів та військові пенсіонери у судах виграли понад 30 мільярдів гривень

Коментарi:

Українські пенсіонери виграли 66 млрд гривень у судах. При цьому бюджет не має коштів для того, щоб виплатити цей борг.

"Проблема заборгованості із судових рішень сьогодні дуже велика. Це такий "дамоклів меч" над пенсійною системою. Заборгованість становить 66 мільярдів гривень. І цей обсяг дуже стрімко зростає", – повідомила перший заступниця міністра соціальної політики України Дар'я Марчак.

57% цієї заборгованості виникла у судових справах колишніх військовослужбовців та працівників силових органів, для яких діє спеціальне пенсійне законодавство, яке передбачає прив'язку розміру виплати до поточного розміру заробітної плати, яку отримують військові та представники силових органів на даний момент.

Ще 26% суми заборгованості держави щодо пенсійних справ стосується виплат чорнобильцям. За словами Марчака, держава не має заборгованості з поточних виплат. Водночас чиновниця назвала однією з причин того, чому держава програє в судах проти пенсіонерів надмірну складність законодавства.
Держава не має коштів на виплату цієї заборгованості. Щороку на виплати цього боргу виділяється близько 100 млн. гривень.

Абсолютна більшість із судів, що виграли, – військові пенсіонери. Вони мають право на перерахунок своїх виплат у зв'язку із підвищенням військових зарплат. Однак після початку повномасштабної війни зарплати військових різко зросли, тепер військові вимагають перерахунку, на який немає грошей. За словами Марчак, у 2023 році уряд знайшов на погашення боргів лише близько 360 млн грн.