Чорноморський флот поставили «на якір» після втрати ще двох кораблів за місяць

Коментарi:

Російські військові кораблі вже п'яту добу не виходять на бойове чергування до Чорного моря після втрати корвету «Сергій Котов».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За даними українських військових, в акваторії Чорного моря вранці неділі не було жодного корабля ВМФ Росії, при цьому три російські військові кораблі знаходяться в Середземному морі, і ще один — в Азовському. За день до цього у прес-службі командування Сил оборони півдня України заявили, що російські ракетоносці перебувають у пунктах базування вже 20 діб поспіль.

У ніч із 4 на 5 березня спецназ Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України знищив найновіший патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергій Котов». Цей корабель був спущений на воду у січні 2021 року та увійшов до складу Чорноморського флоту у липні 2022-го. Його екіпаж складає 80 людей. На судно можна встановлювати модульне тактичне ударне контейнерне озброєння, зокрема ракети «Калібр» та протикорабельні Х-35У «Уран».

Загалом за два роки війни Росія втратила вже понад 20 суден, включаючи десантні кораблі, підводні човни та флагманський крейсер «Москва», випливає з даних Oryx, отриманих із відкритих джерел. З урахуванням «Сергія Котова» саме Чорноморський флот втратив щонайменше 15 судів. До повномасштабного вторгнення у його складі було 74 бойові кораблі. Серед останніх великих втрат — великі десантні кораблі «Новочеркаськ» та «Цезар Куніков», ракетний катер «Івановець».

Наступного дня після потоплення «Цезаря Кунікова» командувача Чорноморського флоту Росії адмірала Віктора Соколова було знято з посади. За даними Генерального штабу ЗСУ, 112-метровий корабель було знищено в результаті атаки морських дронів Magura V5 в районі Алупки біля південного узбережжя Криму.