Доказів знищення двох установок Patriot біля Покровського немає, – ISW

Коментарi:

В американському Інституті вивчення війни (ISW) відповіли, чи дійсно росіяни знищили дві установки Patriot Сил оборони.

Американське видання Forbes припустило, що рф могла вперше за час війни знищити дві пускові установки Patriot в Україні. Місцем ймовірного знищення назвали Покровськ на Донеччині.

Чи знищено ЗРК у Покровському?
Російські джерела значно поширили кадри російського удару 9 березня, стверджуючи, що російські війська знищили систему протиповітряної оборони Patriot на сході України, хоча жодних підтверджень цим заявам досі немає.
– пише ISW.
Російське міністерство оборони опублікувало 9 березня відеозапис нібито удару російських військ по українському зенітно-ракетному комплексу С-300 ракетами "Іскандер" поблизу Покровська в Донецькій області. Деякі російські блогери припустили, що на кадрах наслідків удару буцімто видно знищені німецькі вантажівки MAN KAT1.
З цього росіяни прийшли до висновку, що насправді вражений Patriot, адже вантажівки MAN KAT1 можуть використовуватися як база для пускових установок ЗРК Patriot.
Однак російська міноборона не переглянула заяву про знищення С-300. Втім, це не завадило "військорам" розносити ідею, мовляв, "ми знищили МІМ-104 Patriot".
Згодом ця гучна заява підхопила одну з пропагандистських ЗМІ – йому про знищення Patriot нібито повідомило "джерело в правоохоронних органах". Думки аналітиків OSINT розійшлися: одні твердили, що це Patriot, інші не погодилися.
В спростування тверджень росіян навели той факт, що Сили оборони використовують вантажівки MAN KAT1 як транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення.
Наразі ISW не має доказів того, що російські війська знищили зенітно-ракетний комплекс Patriot, – констатують у матеріалі.