Через війну більшість проєктів відновлення Миколаєва поки на папері – Bloomberg

Коментарi:

Bloomberg пише про 1 трильйон доларів на відновлення Україн

Війна ще не завершена, керівники західних країн, а також державні та приватні компанії, вже розробляють плани повоєнної відбудови України та очікують найбільшого контракту з часів щонайменше Другої світової війни.

Уряди, керівники та інвестори країн Заходу вже намагаються знайти місце для повоєнної реконструкції України, яка, за оцінками Європейського інвестиційного банку, може скласти понад 1 трлн доларів. З поправкою на інфляцію, це вп'ятеро більше, ніж фінансований США "План Маршалла" після Другої світової війни, пише Bloomberg. В огляді агентства йдеться і про Миколаїв і Миколаївську область.

Корпоративні настрої
Представники компаній зазначають, що незалежно від того, що станеться в найближчій перспективі, реконструкція України має колись початися. Корпораціям просто слід переконатися, що вони готові до цього.
У Миколаєві консультанти та місцева влада розробляють генеральний план розвитку міста до 2050 року. За словами Єспера Карупа Педерсена, технічного директора і керівника проекту данської інженерно-консалтингової компанії Cowi, що працює над реконструкцією Миколаєва, багато з них залишаються лише на папері, оскільки подальший прогрес неможливий до закінчення війни, – багато проектів можуть стати мішенями для бомбардувань. Крім того, сьогодні ускладнене отримання документів від місцевої влади, адже людей забирають на фронт і це створює прогалини в державному управлінні.
Більшість виділених муніципалітету коштів із Данії, були використані на придбання генераторів, водяних насосів, обігрівачів та підтримку зусиль з розмінування Миколаєва, населення якого зменшилося після вторгнення росіян два роки тому.

Водночас, головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку Беата Яворчік, який з початку війни надав Україні 3,8 млрд євро фінансування, зазначила, що фокус має бути не лише на грошах, але й на людях.