Перші винищувачі F-16 можуть з'явитися в Україні у липні

Коментарi:

Європейські країни пообіцяли Україні винищувачі F-16 ще минулого року, але перші з них зможуть на озброєння тільки влітку.

Читайте ПН в Telegram : тільки важливі новини

Проблема як у підготовці самих літаків, так і темпах навчання українських пілотів, пише The New York Times (NYT).

Загалом країни ЄС – Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія – пообіцяли передати 45 винищувачів F-16. Минулого літа було оголошено, що авіабаза під румунським містом Фетешті стане центром підготовки українських льотчиків. Але досі невідомо, коли це станеться, зазначає NYT. Поки що 12 пілотів проходять навчання в Данії, Великій Британії та США; очікується, що після 10-місячної підготовки, що почалася в серпні 2023 р., вони в середині літа будуть готові пілотувати F-16.

Але до цього часу Україна отримає лише шість винищувачів із Данії; вони, як очікується, будуть доставлені наприкінці весни; ще 13 мають прибути пізніше у 2024 та у 2025 рр. Нідерланди, які пообіцяли 24 машини, нададуть їх лише тоді, коли українці будуть готові їх експлуатувати, сказав представник Міністерства оборони країни Юрріан Ессер. Інші країни з термінами постачання поки що не визначилися.

За словами данських чиновників, навчання українських пілотів йде повільніше, ніж планувалося, через мовні проблеми та їх незнайомство із західною технікою пілотування; до польотів вони були готові лише у січні.

Данці також навчають близько 50 українських механіків; F-16 настільки складні, що зазвичай обслуговування одного літака займається від восьми до 14 осіб. За словами західних військових, постачальники винищувачів мають супроводжувати їх до України і залишатися там, доки не буде підготовлено достатню кількість фахівців з обслуговування літаків, на що можуть піти роки.

F-16 тим часом дуже потрібні Україні. Цієї зими російські війська стали набагато активніше використовувати бойові літаки для участі в наземних операціях — навіть ціною великих втрат. Це насамперед виявилося в Авдіївці, де кількість авіаударів за українськими позиціями сильно зросла з середини грудня, каже Конрад Музика, директор польської Rochan Consulting. Щоб знизити ймовірність втрат від вогню української ППО, російські літаки переважно використовують бомби, що планують. Їх можна запускати, не підходячи близько до лінії фронту, після чого бомби, що містять до півтонни вибухівки, летять до мети. Максим Жорін з тереть окремої штурмової бригади ЗСУ, яка захищала Авдіївку, так описав дію цих бомб у телеграм-каналі: Вони повністю знищують будь-яку позицію. Після прильоту всього однієї всі будівлі та будівлі просто перетворюються на яму.

З січня російські ВПС регулярно наносили більше 100 авіаударів на день, а протягом чотирьох днів перед падінням Авдіївки майже по 160, сказав Музика The Washington Post: «[Російським] це нічого не варте. Можу уявити, що у них багато таких [плануючих] бомб, і вони швидко не закінчаться».

F-16, озброєні ракетами ближнього і середнього радіусу дії, могли б протистояти російським літакам, що їх запускали, і компенсувати нестачу коштів ППО, зазначає NYT. "Цього року в нашому небі будуть нові винищувачі, і потрібно їх ефективно використовувати, щоб захиститися від російських бомб, літаків і ракет, що планують", – заявив 1 березня Володимир Зеленський.