На Миколаївщині лісники добу вручну стримували вогонь перед лісом: пожежна машина під'їхати не змогла

Коментарi:

Починається сезон лісових пожеж

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

10 березня на території Миколаївського району зафіксовано три значні загоряння, що становили загрозу для прилеглих поселень, включаючи Ясну Поляну, Михайлівку та Варюшине.

Вогонь, що летів з плавнів, що горіли, становив реальну загрозу для лісових масивів Андріївського урочища.

Протягом доби лісова охорона стримувала вогонь, локалізуючи полум'я та запобігаючи його поширенню у бік хвойних лісів. Пожежні машини та трактори виявилися безсилими в умовах важкодоступності місцевості. Тому лекники використовували ранцеві вогнегасники та хлопавки для гасіння.

Внаслідок титанічних зусиль полум'я зупинили за 70 метрів від Андріївського урочища. Співробітники лісової охорони продовжують чергувати в районі загорянь, і на передову виведено пожежний автомобіль лісництва.

Нагадаємо, на території Андріївського урочища два роки поспіль масштабні спалахи знищували насадження. У 2022 році площа лісової пожежі становила 318 гектарів, у 2023 році – 48 гектарів. Наслідком пожеж за два роки стало знищення 274 га дорослого лісу в межах природно-заповідного фонду. 2022 року пожежа поширилася з боку населеного пункту, 2023 року причиною пожежі стало недотримання правил безпеки в пожежонебезпечний період. Загальна площа урочища – 1347 га.

Наразі лісівники докладають зусиль щодо зміни статусу Андріївського урочища із заповідного на лісовий заказник місцевого значення. Це дозволить провести санітарні заходи – прибрати згорілий ліс та провести пересадку нових насаджень.