США готують перший із грудня пакет військової допомоги Україні на $400 млн

Коментарi:

Влада США знайшла кошти, які можна використовувати на постачання боєприпасів та військової техніки Україні без схвалення Конгресу. І тепер Білий дім готує новий пакет підтримки на суму до $400 млн.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Про це Reuters повідомили два американські чиновники; за їх словами, офіційне оголошення буде зроблено пізніше у вівторок. Водночас уряд Данії повідомив про виділення Києву майже такої самої суми.

Через протидію частини республіканців у Палаті представників Конгрес США з початку минулої осені не може схвалити надання Україні понад $60 млрд. Фізичні поставки озброєнь припинилися наприкінці грудня 2023 р., останній транш склав $250 млн. Нестача боєприпасів, що утворила в результаті, відіграла головну роль поразку української армії в Авдіївці, яку ЗСУ довелося здати в середині лютого.

Гроші знайшлися завдяки погашенню кредитів, які Пентагон надавав під нещодавні закупівлі озброєнь, розповіло одне з джерел Reuters.

Без істотної допомоги США Україна втратить цього року значні території, заявив напередодні директор ЦРУ Вільям Бернс під час слухань у спеціальному комітеті з розвідки Сенату. За його словами, країна має «попереду набагато похмуріше майбутнє»: Коли високопоставлений український колега розповів мені, що трапилося, він зазначив, що люди билися стільки, скільки могли, у них закінчилися боєприпаси, а росіяни продовжували прибувати. Я вважаю, що без підтримки поставок у 2024 році ви побачите ще більше прикладів, подібних до Авдіївки.

Час на надання допомоги США закінчується, додав Бернс.

Сьогодні Данія оприлюднила новий пакет допомоги Україні на 2,3 млрд данських крон ($337 млн). За інформацією Міністерства оборони, він включає артилерійські системи Caesar та боєприпаси.