Україна ударами дронів за два дні паралізувала три великі російські НПЗ

Коментарi:

Збройні сили України нарощують атаки на російську нафтогазову інфраструктуру, через які на початку року економіка вже втратила десяту частину експорту нафтопродуктів, а уряд змушений був заборонити вивозити з країни бензин.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

У середу ще два великі нафтопереробні заводи були паралізовані через наліт українських безпілотників, які, за даними Міноборони, вразили 6 російських регіонів.

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі, зупинив роботу найбільший НПЗ "Роснефти" в Рязанській області, на який припадає майже 5% усієї нафтопереробки в РФ.

На заводі, який минулого року переробив близько 13 млн тонн нафти та виробив понад 6 млн тонн бензину та дизпалива, було пошкоджено дві установки — АВТ-4 та АТ-6. НПЗ був атакований БПЛА, після чого на заводі почалося спалах, повідомив губернатор Рязанської області Павло Малков. За словами джерел Reuters, на пошкоджені установки припадало 70% потужності заводу, який знаходиться за 200 км від Москви і постачає паливом зокрема столичний регіон.

Одночасно став Новошахтинський НПЗ в Ростовській області, що постачає паливом південь Росії. За словами губернатора Василя Голубєва, на територію заводу впали дрони. «Технологічні об'єкти підприємства зупинено», — написав Голубєв у телеграм-каналі, додавши, що внаслідок інциденту ніхто не постраждав.

Напередодні атаку зазнав НПЗ «Нижегороднафтооргсинтез», що належить «Лукойлу». За словами джерел Reuters, завод, що входить до топ-5 найбільший у Росії, був змушений зупинити головну установку перервної переробки, на яку припадає більше половини його потужності.

Торік нижчеміський НПЗ «Лукойла» переробив минулого року понад 15 млн тонн нафти. У січні він уже попадав під удар безпілотників, після чого обмежив випуск бензину.

"Ситуація для ринку потенційно серйозна", – сказав РБК джерело в паливному секторі. На тлі ударів БПЛА бензин швидко дорожчає на біржі: у середу ціна АІ-95 досягла 60,569 тис. руб. за тонну і стала максимальною з вересня. До рекорду з початку року – 63103 рублі за тонну – подорожчало зимове дизпаливо.

Подальший розвиток ситуації залежатиме від того, як швидко вдасться відремонтувати пошкоджені установки: якщо на це піде багато часу, баланс на ринку бензину може виявитися досить напруженим

За його оцінкою, виробництво бензину у Росії може знизитися на 8-9%.