США збудують окремий завод з виробництва HIMARS для України

Коментарi:

США планують збудувати окремий завод з виробництва боєприпасів для реактивних систем залпового вогню HIMARS, пише The Wall Street Journal.

Читайте МН в Telegram тільки важливі новини

Завод планують відкрити на території військової бази на околиці Сіднею. Швидке витрачання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході ускладнило можливості оборонної промисловості США оперативно поповнювати запаси. Адміністрація президента Джо Байдена прагне створити кілька додаткових виробничих ліній у союзних країнах для виготовлення ракет.

Компанія Lockheed Martin, яка займається виробництвом ракет GMLRS для РЗСО HIMARS, планує найняти австралійських інженерів, навчити робочий персонал та передати Канберрі необхідні технології для виробництва боєприпасів. На даний момент ракети GMLRS виробляються лише на одному заводі у штаті Канзас.

За даними WSJ, перша партія боєприпасів для HIMARS частково збиратиметься на заводі в США, а потім проходитиме остаточне складання в Австралії. Випробування першої партії із десяти ракет австралійського виробництва планують розпочати наприкінці 2025 року. До 2030 року місцеве виробництво має зрости до тисячі боєприпасів на рік. "Нам потрібно виробляти не 300 GMLRS на рік, а 3000", – заявив маршал авіації Австралії Леон Філліпс.

Незважаючи на те, що спочатку ракети GMLRS збиратимуться з привезених компонентів, Австралія планує налагодити власні лінії виробництва ключових деталей: двигунів та боєголовок, щоб створювати інше озброєння, окрім GMLRS. Сідней вже бере участь у розробці далекобійних ракет Precision Strike Missiles, які мають прийти на зміну ATACMS.

Як пише WSJ, в Австралії спостерігається дефіцит кваліфікованих фахівців, а складнощі у транспортуванні компонентів можуть створити додаткову перешкоду для великих партій боєприпасів.

США почали постачати HIMARS в Україну в червні 2022 року. Станом на кінець 2023 року Вашингтон передав Києву близько 40 таких установок. З їхньою допомогою українська армія успішно знищувала склади боєприпасів російських збройних сил.

Вашингтон не одразу погодився передати Києву HIMARS. Обговорення у Білому домі тривали щонайменше місяць, і лише у червні 2022 року президент США Джо Байден оголосив про відправку ракетних систем до України.