В Україні набули чинності зміни при призначенні пенсій. Хто залишиться без виплат

Коментарi:

У той час як в Україні з 1 березня перерахували 10 млн пенсій, також змінилися деякі вимоги, які стосуються усіх без винятку українців, які виходять на пенсію.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

В інтерв'ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко розповіла про нові пенсійні зміни, які набрали чинності у 2024 році, терміни виходу на пенсію для чоловіків та жінок та про тих, хто може не розраховувати на виплати.

Раніше терміни виходу на пенсію в Україні визначалися відповідно до статі. З 2018 року жінки та чоловіки мають право на пенсію у 60 років. Однак для виходу на пенсію потрібний певний страховий стаж. Згідно з інформацією Ковпашко, на сьогоднішній день, для отримання пенсії у віці 60 років необхідно мати 31 рік стажу.

«Якщо такого стажу немає, то можливо вийти на пенсію після досягнення віку 63 років, там вимоги до стажу є меншими. А якщо немає стажу, який дає право у 63 роки, але людина має не менше 15 років стажу, то за таких умов людина вийде на пенсію після досягнення віку 65 років», – пояснила Ірина Ковпашко.

Якщо говорити про нововведення 2024 року, то особливих змін у законодавстві щодо призначення пенсій не відбулося.

«Ми продовжуємо рухатися у напрямку, визначеному 26 статтею Закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, згідно з яким, починаючи з 2018 року, щороку стаж, необхідний для виходу на пенсію, збільшується на 1 рік. Тобто якщо минулого року людям, які досягли 60 років, потрібний був стаж 30 років, то цього року для призначення пенсії потрібно мати 31 рік стажу», – підсумувала чиновниця.