ІДІЛ підтвердило причетність до атаки на «Крокус», опублікувавши відео, зняте терористами у концертному залі

Коментарi:

Пов'язане із забороненою в Росії «Ісламською державою» агентство Amaq виклало відео, яке зняли самі терористи під час нападу на концертний зал «Крокус Сіті Холл» 22 березня.

Читайте МПН в Telegram: тільки важливі новини

На кадрах вони показують тіла беззбройних людей, що лежать на підлозі, ведуть по них вогонь з автомата АК-74М, вигукують гасла про аллаха, «перемогу над невірними» і говорять арабською, що вони тут «за релігію бога». Однією із поранених жертв терорист перерізає горло ножем. Його поплічник закликає «вбивати, не шкодувати їх».

Судячи з відео, всього в нападі брали участь чотири терористи. Їхній одяг у деталях збігається з одягом тих, хто був затриманий російськими силовиками за підозрою у скоєнні злочину. При цьому особи вбивць на записі розмиті, а голоси спотворені.

Відповідальність за теракт узяв на себе підрозділ ІДІЛ «Вілаят Хорасан» або ІДІЛ-К, що базується в Афганістані. Офіційні особи США підтвердили, що у березні американська розвідка отримала дані про те, що ІДІЛ-К планував напад на Москву.

Раніше ФСБ повідомила про затримання 11 осіб за підозрою у причетності до теракту. Чотирьох із них, яких упіймали у Брянській області, силовики назвали безпосередніми учасниками атаки: за деякими даними, це Раджаб Алізаде, Мухаммадсобір Файзов, Шамсуддін Фарідуні та Саїдарками Рачабалізода. Останній, ймовірно, був убитий під час затримання. Він публікував у соцмережах промови релігійного діяча Шайха Мухаммада Солехи Пурдила, визнаних у Таджикистані екстремістськими.

МВС заявило, що серед затриманих немає росіян, не уточнивши їхнього громадянства. При цьому президент Володимир Путін, який звернувся до жителів країни лише через 19 годин після трагедії, заявив, що терористи, які атакували концертний зал, намагалися втекти в Україну, де для них нібито «було підготовлено вікно для переходу державного кордону», і порівняв їх з нацистами. творили розправи на окупованих територіях». У Києві ці звинувачення відкинули.

За останніми даними, внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холлі» загинули 133 особи, ще 154 постраждали. Роботи з розбору завалів продовжуються.