Дітей із Новопетровського інтернату росіяни викрали під конвоєм 20 солдатів

Коментарi:

Служба безпеки України (СБУ) повідомила про зібрану доказову базу проти двох громадян України, які, за їх твердженням, причетні до депортації українських дітей до росії.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

За даними СБУ, фігуранти, які є так званим заступником голови "департаменту молоді та спорту Херсонської області" в окупованих територіях та "ректором" аграрного університету в регіоні, брали участь в організації викрадення 15 вихованців Новопетровської спеціальної школи на Миколаївщині у липні 2022 року.

"Щоб викрасти дітей із навчального закладу, до нього прибули 20 озброєних російських військовослужбовців. Тоді рашисти забрали вихованців разом із директором установи та її чоловіком", – йдеться у повідомленні.

Слідство вказує на те, що викрадених дітей та дорослих було доставлено до Росії через Крим, а потім до міста Анапу в Краснодарському краї.

За словами представників СБУ, під час перебування у Росії дітям забороняли використовувати українську мову та змушували співати гімн росії. Завдяки зусиллям міжнародних волонтерських організацій вдалося доставити дітей до третьої країни, щоб надалі повернути їх на батьківщину.

Обом фігурантам пред'явлено підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Оскільки вони знаходяться на тимчасово окупованій території України, СБУ продовжує заходи щодо їх пошуку та затримання.