СБУ звинуватила у геноциді пропагандистку Симоньян

Коментарi:

Головний редактор RT Маргарита Симоньян стала підозрюваною у злочинах ще за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Прокремлівській пропагандистці заочно повідомили про підозру в геноциді, пропаганду війни та виправдання збройної агресії Росії, повідомила Служба безпеки України.

Серед нових задокументованих злочинів фігурантки — публічні заклики до масового вбивства українських дітей у грудні 2023 року. Крім цього, російська пропагандистка неодноразово агітувала за продовження ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі України, наголосили у СБУ.

У відомстві також зазначили, що Симоньян, яка «очолює міжнародний рупор Кремля» та «входить до медійного пулу Путіна», однією з перших підтримала повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

«Фігурантка регулярно розповсюджує кремлівські наративи у вигляді авторських повідомлень на власному телеграм-каналі та в ефірах» російського ТБ, у тому числі у передачі ще одного пропагандиста Володимира Соловйова, додали у відомстві.

У березні 2023 року СБУ звинуватила Симоньян у зазіханні на територіальну цілісність України. Після цього ФСБ відзвітувала про запобігання замаху на голову RT та журналістку Ксенію Собчак, а також затримала вісьмох підозрюваних. За даними силовиків, ними виявилися члени неонацистського угрупування "Параграф-88".

Більшості затриманих на той момент не було 18 років. ФСБ стверджувала, що вони діяли на замовлення СБУ. Як писала «Медіазона», у результаті членів угруповання заарештували за статтею про хуліганство та звинуватили у нападах на мігрантів. У прес-релізі суду про обрання запобіжного заходу замаху навіть не згадали.