Зеленський підписав закони про зменшення мобілізаційного віку до 25 років та про е-кабінет військовозобов'язаного

Коментарi:

Володимир Зеленський підписав закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Про це сказано у картці документа на сайті Верховної Ради.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Верховна Рада підтримала законопроєкт ще 30 травня. Ініціював його Кабмін й обґрунтував його тим, що під час воєнного стану не діє призов на строкову службу, тому відбувається скорочення кількості чоловіків, які підлягають призову.

Призовники наразі не є військовозобовʼязаними, а тому не підлягають мобілізації. Зменшення граничного віку дозволить мобілізовувати чоловіків 25 і 26 років.

Також сьогодні, 2 квітня, Зеленський підписав закон, який передбачає запуск електронного кабінету військовозобов'язаного.

Закон про е-кабінет

16 січня Верховна рада ухвалила законопроект №10062 щодо цифровізації армії.

Документ передбачає запуск повноцінного електронного військового обліку в Україні. Зокрема, це стосується електронного кабінету військовозобов'язаного.

Як розповіла заступник міністра оборони України Катерина Чорногоренко, на першому етапі запуску такого е-кабінету у призовників буде можливість актуалізувати свої дані. Для цього нададуть часові рамки.

Після цього ТЦК використовуватимуть ці дані у своїй щоденній роботі.

Питання про повістки в е-кабінетах поки що не вирішене. Воно розглядається у рамках законопроекту про мобілізацію, який незабаром можуть винести на друге читання у Раді.