Білгород включили до топ-5 найкомфортніших міст Росії після обстрілів

Коментарi:

Білгород зайняв четверте місце в рейтингу великих міст рф з найкомфортнішим середовищем для проживання, випливає з презентації Мінбуду «Індекс якості міського середовища» за 2023 рік.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Білгород набрав 250 балів. Стільки ж у Тюмені. Ці міста трохи відстали від трійки лідерів: Митищ, Химок (Московська область) та Ярославля, у яких 251 бал.

Загалом у рейтингу 1117 міст, які розбиті на групи з урахуванням розміру та кліматичних умов. Сприятливими для проживання визнано 759. При розрахунку аналізувалися 36 показників. Максимально населений пункт міг набрати 360 балів.

Крім Білгорода, до списку потрапили ще 10 міст області, зокрема Шебекіно (219 балів), Грайворон (220 балів) та Валуйки (207 балів). Загалом регіон отримав високу оцінку. Частка комфортних міст у ньому становила 91%.

За словами міністра будівництва та ЖКГ Ірека Файзулліна, оцінювалися не лише благоустрій територій та громадських просторів, а й розвиток дорожньої мережі та транспортної та соціально-дозвільної інфраструктури, пішохідної доступності до міських точок тяжіння, а також безпека.

З огляду на це не дуже зрозуміло, як Білгород міг опинитися на такому високому місці у своїй групі, адже він регулярно зазнає обстрілів, а інші міста, які також визнали комфортними для проживання? — ще й атак диверсантів з боку України.

Минулого року, за підсумками якого складено рейтинг, учасники проукраїнських збройних формувань проникали до Білгородської області кілька разів і певний час навіть контролювали низку населених пунктів, включаючи Нову Таволжанку. У регіоні оголошували режим контртерористичної операції. Жителі масово скаржилися на відсутність захисту з боку влади, низькі компенсації збитків та мародерство російських військових. Пізніше в області створили тероборону та дозволили її озброювати, роздавши добровольцям автомати та протидронові рушниці.

Обстріли, нальоти дронів, робота ППО та евакуація стали у Білгородській області повсякденністю. Якщо в 2022 році губернатор В'ячеслав Гладков повідомляв про атаки час від часу, то тепер його зведення є складання по всіх населених пунктах за добу. Усього з початку війни внаслідок атак на регіон загинуло понад 135 мирних жителів.

Також на Білгородську область періодично падають фугасні бомби із літаків міноборони рф . Одразу дві такі «нештатно зійшли» на Білгород минулої весни. Одна бомба впала у центрі міста, у результаті утворилася вирва радіусом 20 метрів. Від вибуху в будинках повибивало шибки, ударна хвиля повалила стовпи ліній електропередачі, а один із автомобілів «полетів» на дах магазину. Постраждали троє людей. Друга бомба не вибухнула, її знешкодили.

Також у Білгородській області до рекордних значень зросла кількість тяжких та особливо тяжких злочинів. За даними МВС, минулого року там виявили 5614 таких діянь. Це найбільший показник як мінімум із 2010 року.