Збиткова Миколаївська ТЕЦ заплатила 22 мільйони штрафів, яких можна було уникнути

Коментарi:

Завершився аудит ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль»

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби у Миколаївській області провели державний фінансовий аудит діяльності приватного акціонерного товариства "Миколаївська теплоелектроцентраль" (Товариство) за період з 1 січня 2020 року до 1 січня 2023 року.

Учора, 4 квітня, прес-служба Управління опублікувала його короткі підсумки.

Аудит засвідчив, що у зазначений період ТЕЦ «напрацювала» 545 млн. грн. непокритих збитків, що є наслідком системного невиконання показників виробничих та фінансових планів, зростання обсягів дебіторської та кредиторської заборгованостей.

Обсяг заборгованості споживачів за відпущену теплову та електричну енергію за досліджений період збільшився до 220 млн. грн., з яких 159 млн. грн. віднесено до сумнівних боргів.

Водночас, борги ТЕЦ за товари, роботи, послуги, зокрема за природний газ та послуги з його транспортування, зросли у 2,2 рази та сягнули 818 млн гривень.

На тлі системної збитковості та дефіциту фінансових ресурсів ТЕЦ сплатила величезні суми штафів, яких можна було уникнути. А саме за порушення розрахункової дисципліни та умов ліцензійної діяльності сплачено загалом 22,5 млн грн.

Щоб зменшити негативний вплив виявлених ризикових факторів на фінансово-господарську діяльність, аудиторська група надала низку рекомендацій щодо підвищення рівня управління ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль».