2023-го було понад тисячу скандальних історій за участю працівників ТЦК – омбудсмен

Коментарi:

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що 2023-го було понад тисячу скандальних історій за участю працівників ТЦК.

Про це він сказав в інтерв'ю "Супільному".

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

"Цього року – вже понад 300 подібних випадків. Це, скажімо так, кейси, в яких потрібно розбиратися. Звернень набагато більше", – додав він.

При цьому по-справжньому військкомів за перевищення повноважень ніхто не карає.

"Мене інформують, що відкрито дисциплінарне провадження, на когось наклали адміністративне стягнення. Але я не бачу навіть із максимально ганебних випадків реального покарання", – заявив Лубинець.

Він пояснює це тим, що ситуацію "не хочуть доводити до якогось реального військового покарання, тому що це по-різному трактується".

"На думку багатьох, буде так, що він – герой, затримував ухилістів. А на думку іншої частини України, він буде людиною, яка порушила права громадянина", – сказав омбудсмен.

Раніше омбудсмен заявив, що військкоми не можуть затримувати українців на вулицях. Він зазначив, що саме співробітники Національної поліції "мають право зупиняти людей, перевіряти документи, приймати рішення, озвучувати якісь законні вимоги".