Міністр Кубраков обіцяв миколаївцям питну воду в кранах до кінця року, Кім сказав про проєкт

Коментарi:

Тема питтєвої води залишається актуальною для прифронтового Миколаєва.

Сьогодні начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім розповів в ефірі телемарафону, що цього року не встигнуть повернути питну воду у крани миколаївців. Хоча плани такі є.

«У Миколаєві ситуація з водою не змінилися. Технічна вода є, вона краще, ніж була раніше, але пити її не можна. Є проєкт з реалізації водопостачання по місту Миколаєву. Прем'єр-міністр надав розпорядження. Це дуже гарна новина, тому що під це буде фінансування. До кінця року не встигнемо, але в принципі плани такі є. З минулого тижня посилено працюємо над проєктною частиною, – каже Віталій Кім.

Нагадаємо, що міністр інфраструктури Олександр Кубраков на форумі «Україна. Рік 2024» казав, що до кінця року маємо відновити постачання питної води до міста Миколаєва. «Тут співпрацюємо з нашими партнерами – з урядом Данії», – сказав він

До повномасштабної війни миколаївці отримували воду з Дніпра. 12 квітня 2022 року водогін Дніпро-Миколаїв підірвали російські окупанти. Майже місяць місто не мало водопостачання.

Поки що можливості для відновлення водопостачання з Дніпра немає. Місто бере воду з інших річок. Але вона має підвищений рівень солі через близькість до Чорного моря.

Солона вода ушкоджує сантехніку в житлових будинках, руйнує центральний водопровід місту. Кількість поривів у мережі суттєво зросла, часто через ремонт окремі будинки, вулиці, цілі мікрорайони залишаються без води. І найсумніше – досі ця вода непридатна для споживання. Прісну воду містяни набирають на вулиці зі свердловин або спеціально облаштованих точок.