Туреччина запропонувала Росії та Україні новий мирний договір із заморозкою війни за існуючою лінією фронту

Коментарi:

Туреччина запропонувала Росії та Україні новий проект мирного договору, який передбачає заморожування конфлікту на поточній лінії фронту.

Про це пише Нова газета Європа, посилаючись на джерело, знайоме з документом.

План також включає обов'язкове проведення у 2040 році в Україні референдумів про зовнішньополітичний курс держави, а також проведення під міжнародним контролем референдумів на всіх українських територіях, які на момент заморозки війни будуть перебувати під окупацією РФ.

Україні, згідно з документом, потрібно буде дати гарантії свого позаблокового статусу до 2040 року, Росії доведеться відмовитись від заперечень проти вступу України до ЄС. Також план передбачає обмін полоненими за принципом усіх на всіх.

Крім того, план включає взаємне зобов'язання США та Росії про незастосування ні за яких умов ядерної зброї, а також поновлення договору про обмеження стратегічних озброєнь (СНО-3), причому за неможливості одностороннього виходу з нього в майбутньому.

Однак ймовірність ухвалення цього проекту договору залишається невисокою. Це вже мінімум дев'ятий подібний проект.

Раніше президент Швейцарії Віола Амерд повідомила, що 15–16 червня у Бюргенштоку відбудеться конференція щодо врегулювання в Україні. На саміт, за словами Амерда, планується покликати понад 100 країн, включаючи Росію. Москва, однак, дала зрозуміти, що участь у цьому заході їй не цікава.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що на саміті у Швейцарії буде підготовлено план завершення війни, з яким Росія зможе ознайомитись після його обговорення. Глава держави додав, що Київ знайде «можливості для діалогу з тими чи іншими представниками» Москви, якщо «йдеться про обговорення на платформі саміту світу», зазначивши водночас, що він не хоче бачити Росію на заході.

У лютому минулого року Міністерство закордонних справ КНР опублікувало «мирний план» із пропозиціями щодо врегулювання конфлікту в Україні. Документ складається з 12 пунктів, закликає до поваги до суверенітету, припинення вогню та відновлення переговорів, але не містить конкретних кроків і не включає умову про виведення російських військ з України, що, звичайно, не сподобалося українській владі. Президент США Джо Байден також розкритикував китайську ініціативу, назвавши її вигідною лише Москві.

Влітку 2023 свій мирний план представили країни Африки. Документ містив заклики до негайних мирних переговорів та «деескалації з обох боків», але в ньому не було пункту про виведення російських військ з української території. Володимир Зеленський, вивчивши документ, не погодився із таким підходом.

Наразі Україна наполягає, що обов'язковою умовою для мирного врегулювання має стати повне виведення російських військ за межі території країни у межах 1991 року.