США дали добро на передачу Україні 65 винищувачів F-16

Коментарi:

Вартість такого пакету військової допомоги складає 1,68 мільярда доларів.

США дозволили Данії, Норвегії та Нідерландам передати Україні 65 винищувачів F-16 Fighting Falcon. Орієнтовна вартість такого пакету військової допомоги становить 1,68 млрд доларів, включаючи запасні двигуни, тренажери, посібники, інструменти та різні матеріали для експлуатації та технічного обслуговування F-16.

Данія надасть 6 літаків F-16 Block 10, 13 літаків F-16 Block 15, додаткові двигуни та допоміжне обладнання.

«Вартість передачі оцінюється в 87,5 мільйона доларів. Данський уряд був не лише одним із ініціаторів надання Україні винищувачів F-16, а й однієї з небагатьох країн, які здійснюють підготовку пілотів та технічного персоналу», – повідомляє Zona Militar.

Щодо Норвегії, то від цієї держави Україна має отримати до 22 літаків F-16 Block 10/15, а також двигуни, допоміжне обладнання, випробувальні стенди, інструменти, матеріали для технічного обслуговування, тренажери, запасні частини, посібники та технічну документацію.

«Початкова вартість придбання становить приблизно 1,326 мільярда доларів. Норвегія надала кілька літаків F-16 для підготовки українських екіпажів, а також сформувала основну групу інструкторів для підтримки датських зусиль», – додає Zona Militar.

У той же час, норвезьке видання Nettavisen уточнило, що не всі з цих 22 винищувачів є справними, проте можуть бути використані як запчастини до інших літаків. Як припускає Nettavisen, 12 із 22 літаків, схвалених для передачі Україні, повністю готові до експлуатації, решта десять — невідомо в якому стані.

«Уряд вирішив передати Україні кілька літаків F-16 у рамках багатонаціональної співпраці. Точну кількість та терміни передачі Україні буде визначено у діалозі з Україною та іншими країнами-донорами», — відповів прес-секретар Міністерства оборони Норвегії Ларс Г'ємбелль.

Зрештою, Нідерланди були ще одним головним прихильником проекту постачання винищувачів F-16 українським повітряним силам.

«У перші місяці уряд був готовий передати свої F-16 третім сторонам, щоби замінити бойові літаки радянського походження. Хоча цю ініціативу не було втілено в життя, вона стала першим кроком для проекту раніше згаданих європейських країн», — зазначила Zona Militar.

У виданні уточнили, що в останній тиждень березня міністерство оборони Нідерландів оголосило про закупівлю ракет класу "повітря-повітря" для переданих Україні F-16. Вартість цієї ініціативи складає 150 мільйонів доларів.