ЗСУ можуть отримати невидиму та безшумну зброю з величезними наслідками

Коментарi:

Британський DragonFire здатний змінити хід війни.

Великобританія розглядає надання Україні найновішого прототипу лазерної зброї для протиповітряної оборони DragonFire. Про це повідомив міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс, повідомляє The Telegraph.

Шаппс зазначає, що розгортання цієї зброї є пріоритетним завданням для оборонного сектору. Планується прискорити процес розробки та розгортання цієї зброї до 2027 року.

"Я хочу прискорити процес, який зазвичай займає дуже багато часу, можливо, до 10 років, до набагато коротких термінів і розгорнути його, можливо, на кораблях, а можливо, і на суші", – розповів Шаппс.

Під час відвідування лабораторії DragonFire у четвер Грант Шаппс, міністр оборони, заявив, що зброя, здатна вразити монету з відстані кілометра, «може мати величезні наслідки».

Що відомо про DragonFire

DragonFire – це невидима і безшумна зброя, що працює на довжині хвилі, непомітної для людського ока.

Великобританія прискорила розробку лазерної зброї у контексті геополітичних подій, таких як війна в Україні та Близькому Сході. Спочатку передбачається встановлення лазерів на кораблях британського флоту, та був їх розгортання суші.

Зброя працює за рахунок фокусування 37 каналів лазерних променів потужністю по 1,5 кВт, розташованих у шестикутному масиві, та їх об'єднання за допомогою дзеркал для злиття та посилення потужності – це фізичне явище відоме як конструктивна інтерференція.

Тім Кендал, старший фізик-лазерник DSTL, який допомагав у створенні DragonFire, каже, що таким чином створюється «ідеальний лазерний промінь», який можна випустити через телескопічну лінзу.

Ця зброя безшумна і непомітна, тому що її світлова довжина хвиль знаходиться в межах приблизно одного мікрона, що невидимо для людського ока і наближено до інфрачервоного спектру.

Тести цієї зброї, створеної з використанням практично повністю індивідуальної системи наведення та готових лазерних компонентів, призвели до знищення безпілотних апаратів та вибуху мінометів менш ніж за п'ять секунд.

Передбачається, що витрати на поразку безпілотних апаратів лазером будуть значно меншими, ніж на запуск ракет-перехоплювачів, які можуть коштувати десятки та сотні тисяч фунтів. За даними видання, вартість одного пострілу складає 10 фунтів стерлінгів.

Промінь DragonFire рухається зі швидкістю світла, і його радіус дії поки що тримається в секреті. Він миттєво перетворює поверхню металу на плазму з температурою 3 000 градусів за Цельсієм і здатний пропалити листовий метал, корпус та озброєння за лічені секунди.