Дістане в будь-якій точці Чорного моря, – СБУ про модернізований дрон Sea Baby

Коментарi:

В Україні модернізували дрон Sea Baby, який тепер здатний вражати будь-яку мету у Чорному морі.

Такий БПЛА здатний доставити майже тонну вибухівки на відстань близько 1000 км.

Sea Baby-2024 є більш смертоносною, ніж попередні версії. СБУ може дістати мету практично в будь-якій точці Чорного моря", – зазначив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Наразі СБУ використовує два типи морських дронів – це Sea Baby та "Мамай. Українські дрони, за словами Дехтяренка, виготовлені з радіопоглинаючого матеріалу, тому непомітні для систем спостереження ворога.

Дехтяренко додав, що зараз новий "Морський малюк" проходить повний цикл випробувань.

Реалізувати проект вдалося, завдяки масштабному волонтерському збору через платформу United24: за рекордний термін вдалося зібрати майже 300 млн грн. За ці кошти зможуть сконструювати 35 таких дронів.

Як розповів Дехтяренко, Sea Baby, через невеликі розміри та особливості конструкції, "знизу не чує гідроакустика, а зверху його не помічають радіолокаційні станції".

"Мало того, корпус цього дрону виготовлений із радіопрозорого або, іншими словами, радіопоглинаючого матеріалу... Такі дрони можна побачити візуально, а не на системах спостереження", – сказав речник СБУ.

Як зазначив Дехтяренко, "дрон вартістю 8,5 мільйона гривень знищує військовий корабель ворога вартістю кілька десятків мільйонів доларів".

Морські дрони на службі в СБУ

Вперше СБУ використала український морський дрон для атаки на кораблі в Севастопольській бухті у жовтні 2022 року – тоді було пошкоджено чотири російські кораблі.

У листопаді 2022 року президент України Володимир Зеленський запустив через платформу United24 збір на перший у світі флот морських дронів. За рік існування флот морських дронів вразив сім ворожих суден: "Адмірал Макаров", "Іван Голубець", "Іван Хурс", "Сергій Котов", "Нафтовий маяк", "Акула" та "Серна".